Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμιος πρωταθλητής στην αστική καινοτομία ο Δήμος Χαλανδρίου

Την πρώτη θέση στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας στην Κίνα κατέκτησε το έργο επανενεργοποίησης του υδραγωγείου του Αδριανού, που θα παρέχει νερό άρδευσης στους κατοίκους της πόλης. «Αριστα» στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία.

Παγκόσμιος πρωταθλητής στην αστική καινοτομία ο Δήμος Χαλανδρίου

Στην κορυφή της αστικής καινοτομίας διεθνώς βρέθηκε το Αδριάνειο Υδραγωγείο και η πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου να το ενεργοποιήσει πάλι μετά από αιώνες, στο πλαίσιο αναζήτησης και διαχείρισης των αστικών και φυσικών πόρων. Σήμερα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο έργο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας, στην Καντόνα της Κίνας.

Αρχικά, είχε επιλεγεί στους 15 φιναλίστ, μεταξύ 274 υποψηφιοτήτων από 193 δήμους 54 χωρών. Η επιλογή έγινε με βάση κριτήρια όπως η καινοτομία, η αποτελεσματικότητα, το πλαίσιο και οι συνθήκες, η αναπαραγωγιμότητα και συνάφεια με την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Νέας Ατζέντας για τις Πόλεις (NUA) των Ηνωμένων Εθνών.

Συνυποψήφιοι με το Χαλάνδρι ήταν οι εξής δήμοι: Αττάλεια (Τουρκία), Μπογκοτά (Κολομβία), Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική), Κουανγκγιού (Ν. Κορέα), Ιζταπαλάπα (Μεξικό), Τζακάρτα (Ινδονησία), Καμπάλα (Ουγκάντα), Καζάν (Ρωσία), Μανχάιμ (Γερμανία), Πίμπρι Τσιντσουάντ (Ινδία), Ραμάλα (Παλαιστίνη), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Τεχεράνη (Ιράν) και Τσιανίνγκ (Κίνα).

Ο εν λόγω διεθνής διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το μητροπολιτικό δήμο της Γκουανγκζού, μιας πόλης περίπου 80 εκατ. κατοίκων, με τη συνεργασία της διεθνούς δικτύωσης των Ενωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων (UCLG), που έχει έδρα τη Βαρκελώνη.

Μέσα από τα έργα που έγιναν και την οργάνωση του συστήματος για τη διανομή, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον κάτοικο του Χαλανδρίου το επιθυμεί να παίρνει αρδευτικό νερό από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Η συμμετοχικότητα του προγράμματος ανοίγει νέους δρόμους για μια πιο βιώσιμη πόλη, με επίκεντρο την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία, μέσω της συλλογικής αξιοποίησης γηγενών πόρων, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2023 που το πρόγραμμα αστικής καινοτομίας Cultural HIDRANT του Δήμου Χαλανδρίου επιλέγεται στη βραχεία λίστα διεθνών διαγωνισμών. Προηγήθηκε το Creative Bureaucracy Festival στο Βερολίνο και το Innovation in Politics Awards στη Βαρσοβία. Αυτή η διεθνής διάκριση του προγράμματος Cultural HIDRANT για το Αδριάνειο Υδραγωγείο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται διεθνώς στην αιχμή της αναζήτησης νέων πολιτικών διαχείρισης των αστικών και φυσικών πόρων, με βάση τις διεθνείς ατζέντες (των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.) για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της πόλης σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος.

Παράλληλα με τον διαγωνισμό, ο Δήμος Χαλανδρίου θα συμμετάσχει και στο Παγκόσμιο Φόρουμ των δημάρχων, που φιλοξενείται στην Γκουανγκζού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v