Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eύσημα Eurogroup σε Ελλάδα για τον προϋπολογισμό

Συστάσεις σε Γαλλία, Βέλγιο, Φινλανδία και Κροατία για λήψη μέτρων. Συσταλτική η δημοσιονομική πολιτική το 2023 μετά από τρία χρόνια επεκτατικών μέτρων. Περαιτέρω σύσφιξη το 2024. Αλλάζει τα δεδομένα η κρίση του προϋπολογισμού στη Γερμανία.

Eύσημα Eurogroup σε Ελλάδα για τον προϋπολογισμό

Τα σχέδια προϋπολογισμού της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας ευθυγραμμίζονται με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της αξιολόγησης της Κομισιόν, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup. 

Την ίδια στιγμή, το Eurogroup σημειώνει ότι τα σχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας είναι «σε γενικές γραμμές με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου». To Εurogroup καλεί τα μέλη αυτά να είναι έτοιμα να αναλάβουν τις απαιτούμενες δράσεις. 

Παράλληλα, το Eurogroup τονίζει ότι λαμβάνει υπόψη την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι μπορεί να είναι απαραίτητες προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια και καλωσορίζει τη βούλησή της να κρατήσει ενήμερο το Eurogroup. 

To Εurogroup σημειώνει, επίσης, ότι τα σχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας διατρέχουν κίνδυνο να αποκλίνουν από τις δημοσιονομικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. To Εurogroup επισημαίνει ότι μολαταύτα η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται να είναι συσταλτική. Το Eurogroup καλεί αυτά τα κράτη μέλη να εξετάσουν έγκαιρα την ανάληψη ενεργειών για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αναγνωρίζει η Κομισιόν για να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική πολιτική ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρουν ακόμα ότι η δημοσιονομική στάση στο μπλοκ έχει καταστεί συσταλτική το 2023, μετά από τρία χρόνια επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού. Η αλλαγή στη δημοσιονομική στάση ήταν απαραίτητη για την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και παρείχε στήριξη στη νομισματική πολιτική στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών, τονίζει το Eurogroup. Σημειώνει επίσης ότι αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ευρωζώνης  για το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων από τα εναπομείναντα μέτρα ενεργειακής στήριξης. Τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία ως απάντηση στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της μπορεί να επηρεάσουν τον αντίκτυπο που θα έχει η σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής, καταλήγει το Eurogroup. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v