Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο Ακης

Στη διευθέτηση δύο σοβαρών εμποδίων στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως είναι το κόστος διέλευσης ιδιωτικής ενέργειας και το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προχώρησε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Παραγώγων Ενέργειας.

Ανοίγει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο Ακης
Εντός τριών ημερών, το υπουργείο Ανάπτυξης ”ξεθάρισε” δύο από τα σοβαρότερα εμπόδια,τα οποία, κατά τους υποψήφιους επενδυτές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, κρατούν κλειστή την αγορά.

Συγκεκριμένα, έπειτα από την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι το κόστος διέλευσης της ιδιωτικής ενέργειας από τα δίκτυα υψηλής τάσης καθορίζεται στις 1,5 δραχμές ανά κιλοβατώρα, την Πέμπτη ήρθε η σειρά του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, να ανακοινώσει ότι και το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου, που προορίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθορίζεται από το 2005 στις περίπου 8 δραχμές το κυβικό μέτρο, όταν σήμερα η ΔΕΗ -όπως ο ίδιος ανέφερε- το πληρώνει περίπου 18 δραχμές.

Οι κινήσεις που αναμένονταν μέσα στον επόμενο μήνα δίνουν νέα ώθηση στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς και αν στο αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρωθεί και ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την τροποποίηση επίμαχων άρθρων του Ν. 2773/99 στο πλαίσιο που επιζητούν οι ιδιώτες, τότε αναμένεται να δρομολογηθούν σοβαρές εξελίξεις στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης.

Αναφερόμενος στo ζήτημα επάρκειας, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε πως υπάρχουν οι σχετικές συμφωνίες της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους αλλά και με την Προμηθέα Γκάζ για την παροχή 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αναζητεί και άλλες ποσότητες και στις 28 Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομολόγο για το θέμα της διασύνδεσης των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας, ενώ αντίστοιχα είναι τα θέματα που θα συζητηθούν και κατά την επίσκεψή του στο Ιράν.

Επίσης ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση Χρηματιστηρίου Παραγώγων Ενέργειας, ώστε μ’ αυτόν τον τρόπο να απορροφάται παραγώμενη ηλεκτρική ενέργεια, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα ότι σ΄ αυτή την αγορά θα αντιμετωπίζονται όλοι επί ίσοις όροις και χωρίς επιδοτήσεις.

Τέλος, εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την αγορά καυσίμων, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων από τα διυλιστήρια, την πρόσβαση των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας στη λιανική αγορά και την υπό όρους ελεύθερη πρόσβαση (απαιτείται η σύσταση συνεταιρισμών) των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v