Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Capital Economics: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ανάπτυξης το 2024-2025

Η ανάπτυξη έχει ενισχυθεί από τις διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και θα είναι υψηλότερη από αυτή της ευρωζώνης. Το ΑΕΠ είναι 6% υψηλότερο από τα προπανδημικά επίπεδα.

Capital Economics: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ανάπτυξης το 2024-2025

Η Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο φέτος, αλλά το ΑΕΠ παραμένει υψηλότερα κατά 6% από τα προπανδημικά επίπεδα, ποσοστό που είναι εντυπωσιακό, επισημαίνει η Capital Economics.

«Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις παραμένουν πολύ πάνω από τους μακροχρόνιους μέσους όρους τους και είναι συνεπείς με την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο. Η κατανάλωση στα ελληνικά νοικοκυριά έχει ήδη ενισχυθεί από την αύξηση της απασχόλησης, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ωθώντας την ανεργία στο 10%. Η μείωση της ανεργίας αποτελεί μια τεράστια βελτίωση από το 17% στο τέλος του 2019, αν και η πρόσφατη πτώση του δείκτη παραγγελιών PMI για την απασχόληση υποδηλώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί, αλλά όχι τόσο ώστε να ωθήσει το ποσοστό ανεργίας προς τα πάνω», επισημαίνει η βρετανική εταιρεία.

Η ανάπτυξη έχει ενισχυθεί από τις διαρθρωτικές αλλαγές και βελτιώσεις που έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πτώσης ως ποσοστού στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο εκτεθειμένος από τους περισσότερους στην άνοδο των επιτοκίων, επειδή ο λόγος των πιστώσεων προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις από την ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης για την ερχόμενη διετία, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία και  το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,6% και 2,5% τη διετία 2024-2025, όπως εκτιμά.

Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα κινηθεί χαμηλότερα στο 153% και στο 146% το 2025. Ο πληθωρισμός θα σημειώσει πτώση στο 2,5% το 2024 και ακόμη χαμηλότερα, στο 1,9%, το 2025. Ο προϋπολογισμός θα σημειώσει συνολικό έλλειμμα 1% και 0,5% τα έτη 2024-2025, ενώ οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό θα συνεχιστούν σε υψηλό ρυθμό +3,9% το 2025 και η ανεργία θα μειωθεί σε 9,7% το 2025.

Η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι πολύ υψηλή με βάση τα διεθνή πρότυπα, ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό κόστος των τόκων λόγω προηγούμενων αναδιαρθρώσεων του χρέους έχουν θέσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τάση.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει μειωθεί ελαφρώς το 2023, υποβοηθούμενο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τον αξιοπρεπή έλεγχο των δαπανών. Και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληροί αυτόματα τις προϋποθέσεις για ένταξη στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v