Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Παπαστεργίου: Στις αρχές 2024 ο προσωπικός αριθμός πολίτη

Σήμερα περνάει από ακρόαση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη. Μόλις πάρει το «πράσινο φως» η κυβέρνηση θα εκδώσει ΠΔ ώστε από τις αρχές του χρόνου να τεθεί σε λειτουργία.

Δ. Παπαστεργίου: Στις αρχές 2024 ο προσωπικός αριθμός πολίτη

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει πάει ο φάκελος με τον Προσωπικό Αριθμό Πολίτη ώστε να δοθεί έγκριση και κατόπιν να βγει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, από το 3ου Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), σημείωσε ότι έρχεται μείωση της γραφειοκρατίας καθώς περνάει η χώρα στην εποχή της διακίνησης δεδομένων.

«Στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις διαφορετικούς ρυθμούς. Είναι όντως και παράξενο να μην έχουμε έναν μοναδικό αριθμό, οπότε επιτέλους εισάγουμε με καθυστέρηση στη χώρα την έννοια του προσωπικού αριθμού. Ενός αριθμού που θα διέπει οριζόντια τα μητρώα και θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα μας χαρακτηρίζει το κράτος. Σήμερα περνάμε από ακρόαση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Από την στιγμή που θα πάρουμε την έγκριση, η νομοθεσία προβλέπει να βγάλουμε ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο βγαίνει σχετικά γρήγορα, και θεωρώ πως στις αρχές του 2024 θα είμαστε πλέον έτοιμοι να δώσουμε τον προσωπικό αριθμό και να ενοποιήσουμε πλέον όλα τα μητρώα του κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε το επόμενο βήμα για το 2024 είναι το να πάμε από την εποχή που μετρούσαμε με χαρά τις ψηφιακές υπηρεσίες πλέον να μετρούμε πόσα πιστοποιητικά καταργούνται. «Στόχος μας είναι να καταργήσουμε πιστοποιητικά ακόμα και σε ψηφιακή μορφή. Είναι τελείως αδιανόητο αυτά τα δεδομένα να υπάρχουν στο κράτος και από την άλλη ένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας να πρέπει να τα φέρουμε σε pdf.» είπε με νόημα.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το 2024 είναι χρονιά wallet. «Με ένα μήνυμα θα σε ενημερώνει ότι ένας φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός ζητάει τα προσωπικά σου δεδομένα. Άρα το 2024 είναι χρονιά wallet. Είναι χρονιά που θα σταματήσουμε να μπαίνουμε στο gov και να κατεβάζουμε pdf και να τα στέλνουμε. Φεύγουμε από τα χρόνια διακίνησης εγγράφων και πάμε στη χρονιά διακίνησης δεδομένων» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας και τρία αλφαριθμητικά ψηφία, κάποια εκ των οποίων θα έχουμε επιλέξει εμείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v