Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Scope: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα το 2024, κλειδί οι επενδύσεις

Tι σημαίνουν οι πρόσφατες αναβαθμίσεις και οι ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης. Πού βλέπει να μειώνεται το χρέος. Τι λέει για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους πιθανούς αντίθετους ανέμους.

Scope: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα το 2024, κλειδί οι επενδύσεις

Η Scope ήταν ο πρώτος δυτικός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα (ΒΒΒ-/σταθερός) σε επενδυτική βαθμίδα (IG) τον Αύγουστο του 2023.

«Η IG στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τοποθετεί τις κρίσεις των τελευταίων 15 ετών πίσω της. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας επιτρέπει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και ως εγγύηση για πράξεις repos της ΕΚΤ, εξηγεί η Scope.

Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι στο 2,2% το επόμενο έτος (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,3% για το 2025, μετά από μια εκτίμηση για 2,1% φέτος. Αυτό συγκρίνεται ευνοϊκά έναντι της πρόβλεψής μας για ανάπτυξη 1,1% για το σύνολο της ζώνης του ευρώ το επόμενο έτος και 0,7% φέτος».

Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζεται, υποστηριζόμενη από την ανεργία που η Scope προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, το χαμηλότερο μέσο όρο από το 2008.

Οι επενδύσεις θα πρέπει επίσης να γυρίσουν σελίδα, βοηθούμενες από την ΕΚΤ, τα επιτόκια καταθέσεων που έφτασαν πρόσφατα στο ανώτατο επίπεδο του 4%, ακόμη και αν τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν στις κορυφές τους για ένα μεγάλο μέρος του 2024.

Η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να βοηθήσει, στηριζόμενη στην ανάκαμψη από τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, παράλληλα με μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών.

Το χρέος συνέχισε να μειώνεται έντονα

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα κατά τα επόμενα έτη. Αυτό επίσης διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την επιλεξιμότητά της στο πλαίσιο της ΕΚΤ και στα προγράμματα της ΕΚΤ.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, όπως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό.

Η πολιτική αποτελεί επίσης ρίσκο, καθώς οι όροι δανεισμού χαλαρώνουν για την Ελλάδα και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές ολοκληρώνονται, με την ανησυχία να είναι μια σταδιακή διολίσθηση προς την κατεύθυνση της αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών της κρίσης.

Μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την οικονομία, δεδομένων των εκθέσεων από τον τουρισμό και τη γεωργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v