Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Στην πρώτη θέση του βάθρου η Ελλάδα για το 2023

Η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ 35 κρατών. Η ανάλυση περιλαμβάνει κριτήρια όπως το χρηματιστήριο, η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και η απασχόληση.

Economist: Στην πρώτη θέση του βάθρου η Ελλάδα για το 2023

Μια πρωτιά για την Ελλάδα περιλαμβάνει ανάλυση του Economist σε 35 χώρες. Το περιοδικό συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες -πληθωρισμό, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις του χρηματιστηρίου-για 35 κυρίως πλούσιες χώρες. Με βάση τα κριτήρια αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης, επισημαίνει.

Εκτός από τη Νότια Κορέα που ακολουθεί, πολλές από τις υπόλοιπες χώρες βρίσκονται στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται τρίτες. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν είναι πολύ πίσω. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους βραδυκίνητους βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ήταν η μεγάλη πρόκληση το 2023. Η πρώτη μέτρηση εξετάζει τον «πυρήνα» του πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει ασταθείς συνιστώσες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, σημειώνει.

Στις περισσότερες χώρες ο πληθωρισμός καθίσταται λιγότερο εδραιωμένος -όπως μετράται με το «πλάτος του πληθωρισμού», το οποίο υπολογίζει το μερίδιο των προϊόντων και υπηρεσιών στο καλάθι τιμών καταναλωτή όπου οι τιμές αυξάνονται περισσότερο από 2% σε ετήσια βάση. Οι κεντρικές τράπεζες σε μέρη όπως η Χιλή και η Νότια Κορέα αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια το 2022, νωρίτερα από πολλές άλλες στον πλούσιο κόσμο, και τώρα φαίνεται να καρπώνονται τα οφέλη. Στη Νότια Κορέα, το εύρος του πληθωρισμού μειώθηκε από 73% σε 60%. 

Οι ΗΠΑ πήγαν καλά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση, ενώ το Ισραήλ παρά τον πόλεμο με τη Χαμάς έρχεται τέταρτο στη συνολική κατάταξη.

Σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια, το Economist επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχει ανέβει πάνω από 40%. Οι επενδυτές έχουν ξανακοιτάξει τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς. Αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη από ό,τι πριν από την κατάρρευσή της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, σε πρόσφατη δήλωση το ΔΝΤ επαίνεσε «τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και τον «αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά». 

Νίκος Παππάς: Χατζηδάκης και εισηγμένες πανηγυρίζουν

«Ο κ. Χατζηδάκης πανηγυρίζει, επικαλούμενος τον Economist», σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συγκεκριμένη κατάταξη, όμως, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο των κερδών στο χρηματιστήριο. Διότι, ενώ οι μετοχές ανέβηκαν κατά 40%, όσο και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ από το 2021 ως σήμερα, στους άλλους δείκτες η χώρα μας βρίσκεται από τη μέση και κάτω.

Συνεπώς μαζί με τον κ. Χατζηδάκη μπορούν να πανηγυρίζουν και οι εισηγμένες που είχαν κέρδη 10,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι τράπεζες και οι εταιρείες ενέργειας, οι οποίες ευνοούνται σκανδαλωδώς από τις επιλογές της Ν.Δ. Νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν, απλώς, το τίμημα των κερδών στο χρηματιστήριο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v