Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο για τις αλλαγές στο ταμείο εφάπαξ

Οι αντιδράσεις για την άρση της υποχρέωσης ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ και το παράθυρο για μικρή παράταση, από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη. Τι υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο για τις αλλαγές στο ταμείο εφάπαξ

Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση, στο Σύνταγμα έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, αντιδρώντας στην διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την άρση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο ταμείο Εφάπαξ ΤΑΥΦΕ.

Πρόκειται για ένα ταμείο που παρά την μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το 2014, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ταμείου, παραμένει νομικό πρόσωπο υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, τα 4 Ταμεία υποχρεωτικής κοινωνικής επαγγελματικής ασφάλισης ΝΠΙΔ (τα οποία ιδρύθηκαν βάσει του Ν. 4052/2012 με ιδιωτική πρωτοβουλία), καθώς και ο ΕΔΟΕΑΠ ΝΠΙΔ (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ).

Στις δε, έντονες αντιδράσεις, η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται διατεθειμένη, όπως άφησε να εννοηθεί χθες, ο υπουργός Εργασία Άδωνις Γεωργιάδης, να δώσει μια μικρή παράταση στην διαδικασία, προκειμένου η μετατροπή να γίνει σε βάθος χρόνου. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα άλλωστε των εργαζόμενων στο Φάρμακο είναι ότι η επιχειρούμενη νομοθετική παρέμβαση είναι βίαιη, χωρίς καν να έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας και αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας. Επίσης, ουδέποτε κλήθηκε το ΔΣ του ΤΑΥΦΕ, προκειμένου να ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για αυτήν τη νομοθετική ανατροπή να μετατρέψει το Ταμείο σε ταμείο ιδιωτικής προαιρετικής ασφάλισης, με την οποία επέρχεται ραγδαία μεταβολή στην φύση και τη νομική του υπόσταση.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιατρικών Επισκεπτών, Φαρμακοϋπαλλήλων και συναφών φαρμακευτικών επαγγελμάτων (ΠΟΣΙΕΦ –ΣΦΙΕ) αναφέρει πως με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που εισάγεται προς ψήφιση στην Βουλή την σήμερα (πιθανότατα η ψήφιση να μεταφερθεί για αύριο, καθώς αναμένονται πολλές τοποθετήσεις για την άλλη, επίμαχη διάταξη που αφορά την απασχόληση μεταναστών) «το υπουργείο Εργασίας χτυπά την καρδιά της κοινωνικής ασφάλισης, αίροντας αναίτια την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης στην ουσία μόνο για το ΤΑΥΦΕ, χωρίς να έχει εκπονήσει καμία μελέτη βιωσιμότητας για μία τόσο βίαιη νομοθετική παρέμβαση».

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο Φάρμακο, υποστηρίζουν ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το Ταμείο αποστερείται τους ασφαλισμένους του και επέρχεται:

  • οικονομικός μαρασμός
  • άμεση μείωση των εφάπαξ παροχών κατά 30%-40%
  • φορολόγηση στο εξής των εφάπαξ, ενώ έως σήμερα ήταν αφορολόγητα
  • φορολόγηση των ασφαλισμένων που θα δουν το φόρο τους να αυξάνεται, αφού τα ποσά που δεν θα καταβάλλονται ως εισφορές δεν θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα, άρα θα φορολογούνται από 10% έως 45%, ανάλογα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Η Διοίκηση της ΠΟΣΙΕΦ-ΣΦΕ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για σήμερα, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην ΒΟΥΛΗ στη 1 το μεσημέρι διεκδικώντας:

  • Τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση στον Κλάδο του Φαρμάκου, που είναι η μόνη που εγγυάται ότι το ΤΑΥΦΕ θα παραμείνει βιώσιμο και οι εργαζόμενοι θα πάρουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου το ανταποδοτικό εφάπαξ που δικαιούνται.
  • Την καταψήφιση της Φορολόγησης του Εφάπαξ.
  • Την καταψήφιση του ακαταδίωκτου των εποπτικών αρχών.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, η κυβέρνηση, έδωσε στο ΤΑΥΦΕ την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση με 400 εκατ. ευρώ έλλειμμα και πλέον, τους στερούν την υποχρεωτικότητα, αφήνοντας το έλλειμμα στους ίδιους. Και καταλήγουν: Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v