Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποναμάς από Ευρώπη για την ενεργοβόρα βιομηχανία

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η επιδότηση του ενεργειακού κόστους της με ποσό που φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μποναμάς από Ευρώπη για την ενεργοβόρα βιομηχανία

Χριστουγεννιάτικο μποναμά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας επιφύλαξε η Κομισιόν. Ενέκρινε την επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, με συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας, μάλιστα, τη «βεντάλια» της εφαρμογής του μέτρου για έξι επιπλέον μήνες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την έγκριση της ελληνικής πρότασης, που υπέβαλε στις Βρυξέλλες η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από αίτημα της βιομηχανίας και επικαιροποίησε η νυν με νομοθετική ρύθμιση, η οποία συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίσθηκε τον Νοέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία είχε εξασφαλίσει ανάλογη στήριξη πολύ νωρίτερα, μέσα από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που ενέκρινε η Ε.Ε. για τη στήριξη κλάδων της οικονομίας που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και την πράσινη μετάβαση (Temporary Crisis Transition Framework, TCTF). Σε εφαρμογή του καθεστώτος αυτού τώρα επωφελείται και η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία.

Η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, τον Νοέμβριο, αφορούσε στην επιδότηση της ενεργοβόρου βιομηχανίας με συνολικό ποσό 100 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση του ενεργειακού κόστους της. Η περίοδος ισχύος της κρατικής ενίσχυσης ήταν αρχικά από 1ης Απριλίου έως 31ης Δεκεμβρίου 2023. Με τη χθεσινή απόφασή της η Επιτροπή αυξάνει το ποσό στα 150 εκατ. ευρώ και με ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση μέσω των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή μειώσεων των λογαριασμών ρεύματος. Τα ποσά αυτά θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα δοθούν μέσω του ΔΑΠΕΕΠ, όπως συμβαίνει και με τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών.

Για την ενεργοποίηση της απόδοσης της επιδότησης θα απαιτηθεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΝ, με την οποία θα εξειδικεύονται οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης ανά μεγαβατώρα, τα ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, τα ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση, κ.λπ.

Πηγές της βιομηχανίας που μίλησαν στο Euro2day.gr εξέφρασαν καταρχάς την ικανοποίησή τους για την επέκταση του μέτρου αυτού και στην ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η επιδότηση θα κυμανθεί από 10 έως 20 ευρώ τη μεγαβατώρα και όχι 50 ευρώ τη μεγαβατώρα, όπως προέβλεπε η αρχική ελληνική πρόταση. Κι αυτό γιατί οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος κινούνται σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι θα είναι τελικά περιορισμένη η «δεξαμενή» των επιλέξιμων βιομηχανιών έντασης ενέργειας, καθώς τίθεται ως βασική προϋπόθεση η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει ως συνέπεια τη μείωση κατά 40% του EBITDA το 2023 σε σχέση με το 2021, που είναι η περίοδος αναφοράς.

Στην απόφασή της, πάντως, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι βιομηχανίες που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του καθεστώτος θα δικαιούνται να λάβουν ενίσχυση έως και 80% του επιλέξιμου κόστους, δηλαδή, της κατανάλωσης ενέργειας, για το ανώτατο όριο ενίσχυσης των 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θεωρείται ότι θα επωφεληθούν του μέτρου οι χαλυβουργίες, οι βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, υαλουργίες, κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, η ΚΥΑ που θα εκδοθεί αναμένεται να ρίξει φως σε όλα αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v