Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκλεισμένοι από εμβολιασμούς για Covid-19 ιδιώτες γιατροί και φορείς

Επείγουσα επιστολή στο Υπουργείο Υγείας από το συντονιστικό όργανο των παρόχων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποκλεισμένοι από εμβολιασμούς για Covid-19 ιδιώτες γιατροί και φορείς

της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου (iatronet.gr)

Μπορούν οι λοιμώξεις από κορωνοϊό και λοιπούς ιούς (γρίπη, συγκυτιακός κ.α) να σαρώνουν "γράφοντας" καθημερινά νέα υψηλά, με τα νοσοκομεία να έχουν «ταβανώσει» από τις εισαγωγές ασθενών ή τις επισκέψεις τους στα εξωτερικά ιατρεία, όμως από 1/1/2024 αποκλείονται από τους εμβολιασμούς κατά της covid και οι ιδιώτες γιατροί, καθώς και οι ιδιωτικοί φορείς (π.χ. διαγνωστικά κέντρα, πολϊιατρεία). 

Είναι μια καταστροφική απόφαση, λέει στο iatronet.gr ιδιώτης γιατρός, όταν η χώρα παρουσιάζει πανευρωπαϊκά τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει, αυτή δεν ξεπερνά το 15% -την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν πάνω από 40%- ενώ ήδη ο ΕΟΠΥΥ ενώ χορηγούσε περίπου 60 ιατρικά φάρμακα για τη νόσο την ημέρα τον Οκτώβριο του 2023, στα τέλη του 2023 είχε φτάσει τις δεκαπλάσιες χορηγήσεις (600 την ημέρα, με το κόστος ανά θεραπεία να είναι τριψήφιο νούμερο)!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το συντονιστικό όργανο των παρόχων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προχώρησε στις 30/12/2023 σε αποστολή επιστολής στον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη όπου αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Διενέργεια εμβολιασμών σε ιδιωτικές δομές Π.Φ.Υ

Αξιότιμε/Αξιότιμη Υπουργοί

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη αύξηση ιογενών λοιμώξεων ιδίως της COVID- 19. Λόγω αυτής υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της χορήγησης αντικειμένων φαρμάκων που για τον κορωνοϊό είναι υψηλότερο κόστος, αντίθετα το ποσοστό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό είναι πολύ χαμηλό (περίπου 15 % ) όταν προ διετίας είχαμε καταγράψει ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία δεν έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα του επικαιροποιημένου κάθε έτος εμβολίου για τον κορωνοϊό αλλά και την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.

Με τα παραπάνω δεδομένα, μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση για μη ανανέωση της σύμβασης για εκτέλεση εμβολιασμών στις ιδιωτικές δομές Π.Φ.Υ που κοινοποιήθηκε στα μέλη μας, τα οποία είχαν λάβει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, και έληγε στις 31/12/ 2023 και ως εκ τούτου δεν θα γίνουν πλέον εμβόλια στις ιδιωτικές δομές. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε άνθρωπος ακούει και εμπιστεύεται πρωτίστως τον θεράποντα ιατρό του και πολλοί άνθρωποι ευκολότερα κάνουν εμβόλια στο οικείο περιβάλλον του ιατρείου του θεράποντος ιατρού τους παρά σε ένα απρόσωπο και άγνωστο περιβάλλον.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση μη διενέργειας εμβολιασμών για την Covid-19 σε ιδιωτικές δομές και να συνεχίσει να αντιμετωπίζει όπως και πριν για το καλό της δημόσιας υγείας. Κάθε νέος εμβολιασμός μετράει στη μάχη για τον SARS COV-2».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μόνο πέρυσι από τα ιδιωτική ιατρεία ή από επισκέψεις γιατρών σε σπίτια οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 30.000.

Γιατί όμως τελικά δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους ; 

Τη μη ανανέωση της σύμβασής τους επιβεβαιώνει και το ΦΕΚ με ημερομηνία (22-12-2023), το οποίο αναφέρει ότι η τελευταία ημέρα ισχύος της σύμβασης των ιδιωτικών ιατρείων και ιδιωτικών φορέων υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, ορίζεται η 31η-12-2023.

Οπως μαθαίνουμε, η μη ανανέωση της σύμβασης οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι το κόστος του εμβολιασμού στο ιατρείο ήταν 10 ευρώ και η επίσκεψη του γιατρού στο σπίτι για εμβολιασμό 50 ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες που φημολογείται ότι έκανε το Υπουργείο Υγείας για τη συνέχιση της συμβολής με την εξεύρεση των αναλόγων πιστώσεων -κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ- τελικά δεν κατέστη δυνατό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v