Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρονικά και οι τροποποιητικές μεταβίβασης ακινήτων

Υπό ποιες προϋποθέσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty. Νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Ηλεκτρονικά και οι τροποποιητικές μεταβίβασης ακινήτων

Ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myProperty, υποβάλλονται πλέον οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, σύμφωνα με νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Η απόφαση αφορά τις τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας, υπό την προϋπόθεση ότι η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Συγκεκριμένα, μέσω του myProperty υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, οι οποίες αφορούν:

  • Τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία), για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους
  • Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σ’ αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.

Πέρυσι, μέσω της πλατφόρμα myProperty υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 396.755 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, με τους φόρους που βεβαιώθηκαν να φτάνουν τα 601 εκατ. ευρώ, με αύξηση 64% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση δηλώσεων κατά 73,5% σε σχέση με το 2022, όταν μεγάλο πλήθος δηλώσεων υποβάλλονταν ακόμα χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ. 

Από τα στοιχεία της πλατφόρμας προκύπτει επίσης η αυτόματη έκδοση για έξι στις δέκα δηλώσεις Ε9 (σε σύνολο 90.000) μετά από  αγοραπωλησίες ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v