Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκτυα αερίου: Επενδύσεις €402 εκατ. έως το 2027 από τη ΔΕΔΑ

Ποια έργα περιλαμβάνει το πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου για το 2023-2027. Ενστάσεις ΡΑΑΕΥ στο πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης για οικιακούς καταναλωτές από ΕΔΑ Αττικής.

Δίκτυα αερίου: Επενδύσεις €402 εκατ. έως το 2027 από τη ΔΕΔΑ

Την επέκταση των δικτύων διανομής σε συνολικά 7 περιφέρειες (Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου) περιλαμβάνει για την περίοδο 2023-2027 το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, για το οποίο άναψε το «πράσινο» φως η ΡΑΑΕΥ.

Το πρόγραμμα εμπεριέχει και επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής με χρήση ανανεώσιμων καυσίμων αερίων όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Να σημειωθεί πως το συνολικό μήκος των δικτύων φυσικού αερίου της εταιρείας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, στις συγκεκριμένες περιφέρειες διαμορφώθηκε σε 341,76 χλμ. για τη μέση πίεση και 317,15 χλμ. για τη χαμηλή πίεση στις 7 περιφέρειες. Οι συνδέσεις τελικών πελατών εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 102.110.

Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι ενέργειες και στο δίκτυο διανομής της Αττικής, με τις νέες συμβάσεις σύνδεσης να ανέρχονται την πενταετία 2023-2027 σε 92.463, με τη ΡΑΑΕΥ να ανάβει και σε αυτή την περίπτωση το «πράσινο» φως για το πρόγραμμα ανάπτυξης. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή απορρίπτει την εισήγηση της ΕΔΑ Αττικής για την εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης για οικιακούς καταναλωτές για την περίοδο 2023-2026.

«Η εισήγηση του Διαχειριστή δεν γίνεται δεκτή, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας λόγω της επιδότησης συγκεκριμένων τρόπων θέρμανσης», αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή. Για την ΕΔΑ Αττικής, «οι επενδύσεις ενίσχυσης/αναβάθμισης του δικτύου μέσης πίεσης ανέρχονται σε 8,84 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις ενίσχυσης/αναβάθμισης και ανάπτυξης του δικτύου χαμηλής πίεσης ανέρχονται σε 56,83 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που αφορούν παροχές και μετρητές ανέρχονται σε 63,95 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις για την αντικατάσταση συμβατικών μετρητών με ευφυή συστήματα μέτρησης ανέρχονται σε 9,33 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε νέα έργα ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ».

Ερωτήματα βέβαια υπάρχουν ως προς το ζήτημα με το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) με τη ΔΕΔΑ, η οποία ελέγχεται από την Italgas, να έχει ζητήσει ένα ποσοστό κοντά στο 10%. Στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ για το πρόγραμμα της ΕΔΑ Αττικής αναφέρεται πως «σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΔΑ Αττικής, το προτεινόμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα αυξήσει τη Μέση Χρέωση Χρήσης σε 12,00 €/MWh, υποθέτοντας WACC=8,57% για τα έτη 2023-2027».

Στο κείμενο της απόφασης επομένως δεν αλλάζει το συγκεκριμένο ποσοστό (8,57%). Υπενθυμίζεται πως πριν ένα χρόνο, στο πλαίσιο τροπολογίας του υπουργείου Ενέργειας, είχε δοθεί μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) 8,57% για το 2023, δίνοντας τότε τη δυνατότητα στην Italgas να επανεξετάσει το επενδυτικό της πλάνο για τις θυγατρικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v