Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίπτει η ΡΑΑΕΥ το αίτημα ΔΕΔΑ για WACC στο 10%

Το αίτημα της ΔΕΔΑ για ρυθμιστικό έσοδο κοντά στο 10% κρίθηκε ως «εξαιρετικά υψηλό» και προσγειώνεται κάτω από το 8,5% για την περίοδο 2024-26. Οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη του δικτύου.

Απορρίπτει η ΡΑΑΕΥ το αίτημα ΔΕΔΑ για WACC στο 10%

Πολύ κάτω από τις απαιτήσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) φαίνεται πως κατέληξε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς προτείνει μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) κάτω από το 8,5% για τα έτη 2024-2026.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το αίτημα της ΔΕΔΑ για ρυθμιστικό έσοδο κοντά στο 10% κρίθηκε ως «εξαιρετικά υψηλό». Για τον λόγο αυτό δεν έγιναν αποδεκτοί οι συντελεστές που πρότεινε η ΔΕΔΑ, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Italgas. To Euro2day.gr επικοινώνησε με τη ΔΕΔΑ αλλά δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, σε σχέση με αυτή την εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως για το 2023, στο πλαίσιο τροπολογίας του υπουργείου Ενέργειας, είχε δοθεί μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) 8,57%, δίνοντας τότε τη δυνατότητα στην Italgas να επανεξετάσει το επενδυτικό της πλάνο για τις θυγατρικές εταιρείες. Να σημειωθεί πως τον περασμένο Οκτώβριο, η ΔΕΠΑ Υποδομών ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εταιρική αναδιοργάνωση με απορρόφηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της ΕΔΑ Αττικής, θυγατρικές του ομίλου ΔΕΠΑ Υποδομών, στη ΔΕΔΑ.

Την αντίθεση εξάλλου για την υψηλό WACC εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες η ΕΒΙΚΕΝ. Σε επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων εκτιμούσε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στα βιομηχανικά τιμολόγια ανά περιοχή.

Επεσήμανε μάλιστα πως τα τιμολόγια των περιοχών Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης έχουν σημαντικά μικρότερη χρέωση σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την περιοχή Θεσσαλονίκης (1.65 €/ΚW έτος) σε σύγκριση με την περιοχή των Οινοφύτων (7.61 €/KW έτος).

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητούσε με την επιστολή να υπάρξει διαβούλευση, επισημαίνοντας πως το WACC της ΔΕΔΑ πρέπει να είναι μικρότερο από τα WACC των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται πως το WACC διαμορφώθηκε στο 7,51% για τον ΑΔΜΗΕ και στο 7,66% για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΕΒΙΚΕΝ τόνιζε ακόμα πως η επέκταση του δικτύου διανομής έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της χώρας μας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα όπως και σε σχέση με τις κατευθύνσεις της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση (EPBD) που βρίσκεται υπό αναθεώρηση, η οποία προτείνει τη χρήση των αντλιών θερμότητας για την οικιακή χρήση.

Η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) διαχειρίζεται σήμερα περίπου 7.700 χιλιόμετρα δικτύου και εξυπηρετεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο πελάτες. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδας 2023‐2027 θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύων σε συνολικά 7 περιφέρειες και 39 δήμους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής ανέρχεται σε 402 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε ανάπτυξη δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, νέες συνδέσεις, αποσυμπιεστές και πρόσθετες επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v