Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκίντος (ΕΚΤ): Αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, πιθανή ύφεση

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί το 2024. Οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Γκίντος (ΕΚΤ): Αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, πιθανή ύφεση

Η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να γνώρισε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους και πιθανότατα θα συνεχίσει να παλεύει με αυτή την προοπτική ακόμη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

«Οι δείκτες δείχνουν οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Γκίντος σε ομιλία του. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι προοπτικές κλίνουν προς τα κάτω».

Παρά την πιο ήπια οικονομική επέκταση και τα πρώτα σημάδια διόρθωσης στην αγορά εργασίας, η ισχυρή υποχώρηση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε πέρυσι είναι πιθανό να είναι λιγότερο έντονη το 2024, είπε.

«Η γρήγορη μείωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού που παρατηρήσαμε το 2023 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2024 και να σταματήσει προσωρινά στις αρχές του έτους, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο», είπε ο Γκίντος σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν μια ήπια ύφεση για την οικονομία της ευρωζώνης, παράλληλα με μια ανώμαλη πορεία επιστροφής στον στόχο πληθωρισμού 2% της ΕΚΤ, αναφέρει το Bloomberg. Πρόσφατα στοιχημάτιζαν ότι οι μειώσεις στα επιτόκια θα ξεκινήσουν την άνοιξη -νωρίτερα από ό,τι έχουν σηματοδοτήσει οι περισσότεροι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ απεχθάνεται να κηρύξει πρόωρα τη νίκη για την άνοδο των τιμών καταναλωτή. Μελετά προσεκτικά τις μισθολογικές εξελίξεις που θα χρειαστούν μερικούς μήνες για να γίνουν σαφείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v