Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα πάρουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ένα εκατομμύριο νοικοκυριά

Στοιχεία από τις ασφαλιστικές ζητά η ΑΑΔΕ έως τις 25 Ιανουαρίου, για την έκπτωση έως 10% στον φόρο ακινήτων. Έρχεται και πλατφόρμα δηλώσεων για τους ιδιοκτήτες.

Πώς θα πάρουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ένα εκατομμύριο νοικοκυριά

Το δρόμο για τη χορήγηση έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ έως και 10% σε όσα νοικοκυριά έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ανοίγει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η οποία ορίζει ότι έως τις 25 Ιανουαρίου όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν διαβιβάσει στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων κατοικιών φυσικών προσώπων.

Στη συνέχεια, αναμένεται να δημιουργηθεί πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα προχωρούν σε αντιστοίχιση των ακινήτων τους με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ώστε, μετά τις απαιτούμενες διασταυρώσεις, κατά την επόμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις.

Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, το δημοσιονομικό κόστος και κατ’ επέκταση το αντίστοιχο όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμάται περιορισμένο, μόλις 26 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι μόνο 1.086.037 ακίνητα φυσικών προσώπων είναι σήμερα ασφαλισμένα, με την ασφαλιστική κάλυψη της χώρας να περιορίζεται σε 17% ( σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. ακινήτων). Αν μάλιστα εξαιρεθούν οι περιφέρειες Αττικής (46,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (14,4%), σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας η ασφαλιστική κάλυψη είναι μονοψήφια και κυμαίνεται από 1,5% έως και 4,9%.

Βάση δεδομένων

Η απόφαση Πιτσιλή ορίζει ότι οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης θα πρέπει να διαβιβάσουν στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και τα οποία ήταν σε ισχύ το 2023 καθώς και τυχόν ανανεώσεις ή τροποποιήσεις αυτών. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, για τον προηγούμενο.

Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,

β) αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,

γ) ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,

δ) ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,

ε) ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),

στ) διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,

ζ) μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται απευθείας στην ΑΑΔΕ μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Οι προδιαγραφές του αρχείου και ο τρόπος διαβίβασης του, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Με βάση τις διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10%, πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Για παράδειγμα αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη. Στην περίπτωση που φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες που για την πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για τη τρίτη 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο την πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v