Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλιση κατοικίας: Δεν τσίμπησαν οι ιδιοκτήτες με το… τυράκι του ΕΝΦΙΑ

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σημαντικές αλλαγές από την εφαρμογή του κινήτρου 10% στον ΕΝΦΙΑ», υποστηρίζει γνωστό στέλεχος του κλάδου. Τι δείχνουν τα στοιχεία των ασφαλιστικών.

Ασφάλιση κατοικίας: Δεν τσίμπησαν οι ιδιοκτήτες με το… τυράκι του ΕΝΦΙΑ

Περιορισμένη επίδραση στον αριθμό των ασφαλισμένων κατοικιών έφερε τελικά η κίνηση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσα σπίτια ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που είχαν εκφράσει από την πρώτη κιόλας στιγμή οι παράγοντες της αγοράς.

«Ελπίζουμε ότι σε δεύτερη φάση, το 2024 και μετά από μια κοπιώδη προσπάθεια των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβητών, να βελτιωθούν ως ένα βαθμό τα πράγματα, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σημαντικές αλλαγές από την εφαρμογή του κινήτρου 10% στον ΕΝΦΙΑ», υποστηρίζει γνωστό στέλεχος του κλάδου.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν προχθές, ο αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών στις 30/9/2023 ήταν 1.086.037, αυξημένος κατά 116.453 σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της 30ής Ιουνίου του ίδιου έτους. Ωστόσο η πραγματική άνοδος φαίνεται πως ήταν κάπως μικρότερη καθώς τα στοιχεία της 30ής/6/2023 υπολογίστηκαν στην έρευνα με βάση την καταγραφή του 97,7% της αγοράς και της 30ής/9/2023 με βάση το 98,6% της αγοράς.

Η ουσία είναι ότι κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών ανέβηκε από το 15,2% στο 17% του συνόλου. Ωστόσο μέρος μόνο της βελτίωσης αυτής οφείλεται στο κίνητρο του 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, ένα τμήμα της ανόδου της αγοράς οφείλεται στις αυξημένες αγορές ακινήτων που έλαβαν χώρα μέσω τραπεζικού δανεισμού, καθώς τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να ενεργοποιούνται εκ νέου στο συγκεκριμένο μέτωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στις 30/6/2023 το 59,6% των ασφαλισμένων κατοικιών ήταν συνδεδεμένο με ενυπόθηκο δάνειο, το ποσοστό αυτό διευρύνθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου της περυσινής χρονιάς στο 62,4%.

Επιπλέον, θεωρείται πιθανόν ότι κάποιοι συμπολίτες μας έσπευσαν να ασφαλίσουν τα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς είχαν προηγηθεί οι μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο και άλλους νομούς της χώρας και κυρίως οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μέσα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, το θέμα των φυσικών καταστροφών μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Ελλήνων και πολύ πιθανόν να ώθησε ορισμένους στο να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν πως είτε η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αυξηθεί στο 30%, είτε κυρίως να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και της ιδιωτικής ασφάλισης προκειμένου με μικρό κόστος για τους πολίτες να προκύψει ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει τόσο την αποκατάσταση των ζημιών όσο και τη δυνατότητα του κρατικού Προϋπολογισμού να αντεπεξέρχεται απέναντι σε καταστροφές που θα τείνουν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v