Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγκάθι η Δικαιοσύνη για να τρέξουν επενδύσεις 70 δισ. με κοινοτικό χρήμα

Αγώνας δρόμου με κύριο άξονα τα 21 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έως τον Αύγουστο 2026. Πού σκοντάφτουν τα νέα αιτήματα πληρωμών.

Αγκάθι η Δικαιοσύνη για να τρέξουν επενδύσεις 70 δισ. με κοινοτικό χρήμα

Ένα μικρό -ή μεγαλύτερο- «θαύμα» καλείται να πετύχει η κυβέρνηση, ώστε μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια να εισρεύσουν στην Ελλάδα περισσότερα από 21 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα ορόσημα πιέζουν, οι προθεσμίες τρέχουν, αλλά οι κακοδαιμονίες της ελληνικής πραγματικότητας με χαρακτηριστικότερη τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης κάνουν τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση να κάνει λόγο -αν και δηλώνει αισιόδοξος- για έναν διαρκή αγώνα δρόμου.

Παράλληλα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης άλλωστε τρέχουν προθεσμίες για τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-27, για τα 18 δισ. ευρώ της ΚΑΠ και επιπλέον 14 δισ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, προγράμματα τα οποία διαμορφώνουν τις συνθήκες για μηνιαία ενίσχυση της οικονομίας με επενδυτικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ για φέτος ή περισσότερα από 70 δισ. ευρώ έως το 2029. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και μια τεράστια πρόκληση παράλληλα, τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και τη σημερινή και την επόμενη κυβέρνηση.

Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή ΥΠΕΘΟ δείχνουν πως μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 14,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εκταμιεύσεις αθροίζονται σε 3,9 δισ. ευρώ της προκαταβολής και τρεις ισόποσες δόσεις 3,6 δισ. ευρώ που ακολούθησαν ισάριθμα αιτήματα πληρωμής.

Φέτος προγραμματίζονται δύο ακόμα αιτήματα πληρωμών. Ένα τον Απρίλιο (1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 2,3 δισ. ευρώ δάνεια) και ένα τον Σεπτέμβριο (1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 2,3 δισ. ευρώ δάνεια), ανεβάζοντας τις ετήσιες προσδοκίες πληρωμών σε 6,9 δισ. ευρώ.

Από το τέταρτο αίτημα πληρωμής του Απριλίου, στη λίστα των 20 οροσήμων, τα 12 έχουν επιτευχθεί και 8 παραμένουν προς επίτευξη ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των οροσήμων περιλαμβάνεται και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS στην αγορά, με την ημερομηνία διασύνδεσης να παραμένει αμετακίνητη στις 29 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ.

Πιο γρήγορα από τις επιχορηγήσεις φαίνεται να τρέχουν τα δάνεια, με τα στοιχεία του υπουργείου να δείχνουν συνολικό προϋπολογισμό δανείων 10,26 δισ. ευρώ έως το τέλος του περασμένου έτους, εκ των οποίων 4,36 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,46 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών και 2,44 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Σε σύνολο 269 συμβασιοποιημένων δανείων, τα 128 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ποσοστό 47%), με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να ανέρχεται σε 2,2% και τη μέση διάρκεια αποπληρωμής να εκτείνεται σε 14 έτη.

Στο μέτωπο των επιχορηγήσεων έως το τέλος του 2023 είχαν ενταχθεί 746 έργα, με τον συνολικό προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων στο ΠΔΕ να φτάνει τα 21,45 δισ. ευρώ αλλά οι πληρωμές διαμορφώνονται στο 24,4% των ενταγμένων έργων, στα 5,24 δισ. ευρώ.

Η έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνιστά τεράστια πρόκληση για την κυβέρνηση, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2,9% του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης φέτος, το 60% θα προέλθει από επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v