Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας βλέπει η ING

Η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη και φέτος, τονίζει η ολλανδική τράπεζα. Οι κίνδυνοι και οι εκτιμήσεις για το Q4 του 2023. Οι νέες προβλέψεις.

Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας βλέπει η ING

Σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει το 2024, βοηθούμενη από τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, εκτιμά η ολλανδική τράπεζα ING.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα προσθέτει ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Το σκηνικό των δημόσιων οικονομικών φαίνεται ότι θα παραμείνει θετικό. «Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σταθερά θετικές τα τελευταία τρίμηνα και το 2023 θα μπορούσε να κλείσει με έλλειμμα περίπου 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1%».

Η σταθερή ανάπτυξη και οι εξελίξεις του ελλείμματος έχουν επιφέρει τις πολυαναμενόμενες αναβαθμίσεις της αξιολόγησης. Μετά την αναβάθμιση της Fitch τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα έχει πλέον δύο (ο άλλος είναι η S&P, η οποία επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της τον Οκτώβριο) από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποδίδουν στο χρέος της καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (με σταθερές προοπτικές).

Οι αγορές το έλαβαν υπόψη τους, ωθώντας το spread του ελληνικού δεκαετούς με τα γερμανικά ομόλογα στην περιοχή των 110 μ.β. Πέρα από την καθαρή επίδραση της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, η ανάκτηση του καθεστώτος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ελλάδα καθιστώντας την πιο ελκυστική για τις εισερχόμενες Αμεσες Ξένες Επενδύσεις. Αυτό προσθέτει ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις μας για το ελληνικό ΑΕΠ, οι οποίες επί του παρόντος διαμορφώνονται στο 1,3% το 2024.

Η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη χάρη στα κεφάλαια του RRF

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα προσθέτει ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και αναμένεται να υπεραποδώσει φέτος. «Μετά από ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο, το ελληνικό εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ήρθε ήπια το τρίτο τρίμηνο του 2023, αμετάβλητο στο τρίμηνο (από 1,1% στο 2ο τρίμηνο του 2023), αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά θετικό στο έτος με +2,1% (από 2,6% στο 2ο τρίμηνο του 2023). Οι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και οι χαμηλές εξαγωγές αποτέλεσαν μέρος της εξήγησης, μαζί με την επιβράδυνση της κατανάλωσης, καθώς η ανεκπλήρωτη ζήτηση εξασθένησε. Ωστόσο, τα στοιχεία για την κατανάλωση έμοιαζαν κάπως αινιγματικά, δεδομένης της ισχυρής εισροής εξωτερικού τουρισμού στη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», εξηγεί η τράπεζα.

«Από πλευράς ανάπτυξης, ο αντίκτυπος των πλημμυρών που έπληξαν την κεντρική Ελλάδα τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να έχει περιοριστεί το τρίτο τρίμηνο, αλλά ενδέχεται να εμφανιστεί περισσότερο στα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου, παρόλο που τα δημόσια ταμεία ενδέχεται να αντισταθμίσουν εν μέρει. Έχοντας πλήξει μια σημαντική περιοχή παραγωγής τροφίμων, οι πλημμύρες πιθανόν να έχουν ήδη παίξει ρόλο στη διατήρηση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες, τον Νοέμβριο, εξακολουθούσαν να αυξάνονται με ισχυρό ετήσιο ρυθμό 9%», συνεχίζει η ING.

«Η εικόνα της ανάπτυξης μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα, με τους κατασκευαστές να γίνονται πιο απαισιόδοξοι και τους παρόχους υπηρεσιών πιο αισιόδοξους προς το τέλος του έτους. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι πιο ευμετάβλητη, αλλά υποστηρίζεται από μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Το Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας επιβεβαιώθηκε στο 9,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, πολύ πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Όσον αφορά την κατανάλωση, μια αδύναμη μέτρηση των λιανικών πωλήσεων του Οκτωβρίου (σε όγκο) φαίνεται να αφήνει το βάρος της ανάπτυξης στις υπηρεσίες, όπου η παρατεταμένη τουριστική περίοδος μπορεί να έχει λόγο.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα παραμείνει σε θέση υπεραπόδοσης στην ευρωζώνη το 2024. Αν και είναι εκτεθειμένη στους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους με τους ομολόγους της, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ, όταν το σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερο ρόλο για τις επενδύσεις παρά για τις μεταρρυθμίσεις. Ο επενδυτικός δίαυλος θα είναι επομένως καθοριστικός, ενδεχομένως υποβοηθούμενος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από την αναμενόμενη χαλάρωση της επιτοκιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εξελίξεις στην κατανάλωση θα συνδεθούν με το τι θα συμβεί στην αγορά εργασίας. Υποψιαζόμαστε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδυνθεί, αλλά ο συνδυασμός δημογραφικών παραγόντων και έλλειψης εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι κατασκευές, θα εξακολουθήσει να στηρίζει τη συσσώρευση εργατικού δυναμικού, περιορίζοντας τα περιθώρια για οποιαδήποτε ουσιαστική αύξηση του ποσοστού ανεργίας», προβλέπει η τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v