Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηθεοδοσίου: Κίνδυνος αύξησης τιμών και έλλειψης προϊόντων λόγω της κρίσης στο Σουέζ

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ εξέφρασε την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για συνέπειες που μπορεί να έχει η σχεδόν αναγκαστική επιλογή μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών να πραγματοποιούν τα εμπορικά δρομολόγιά τους μέσω του περίπλου της Αφρικής.

Χατζηθεοδοσίου: Κίνδυνος αύξησης τιμών και έλλειψης προϊόντων λόγω της κρίσης στο Σουέζ

Για τις οικονομικές επιπτώσεις της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ1 και στο Action24, την Παρασκευή 19/1/2024.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για συνέπειες που μπορεί να έχει η σχεδόν αναγκαστική επιλογή μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών να πραγματοποιούν τα εμπορικά δρομολόγιά τους μέσω του περίπλου της Αφρικής, καθώς δεν υπάρχει η αναγκαία ασφάλεια για να περνάνε τα πλοία από τα στενά του Σουέζ.

Εξαιτίας αυτού, όπως είπε, παρατηρούνται ήδη καθυστερήσεις 15 έως 20 ημερών. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Πειραιά έχουν καθυστερήσει να φτάσουν περίπου 200.000 κοντέινερ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, υπάρχει κίνδυνος αφενός για μεγάλες καθυστερήσεις και άρα έλλειψη προϊόντων και αφετέρου, για μεγάλη αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, λόγω της επιβάρυνσης στα ναύλα αλλά και στα ασφάλιστρα.

Όπως εξήγησε, το 40% των εισαγωγών της χώρας μας προέρχονται από την Άπω Ανατολή και αφορούν κυρίως ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, ρουχισμό κ.ά.

Επιπτώσεις πιθανόν να υπάρξουν και στις τιμές των καυσίμων, όπως ανέφερε, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου που φτάνει στην Ευρώπη περνάει από τα στενά του Σουέζ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v