Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρτέλ στις σχολικές εκδρομές ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τι αντιτείνουν οι επιχειρηματίες των τουριστικών γραφείων. Το κέρδος και οι έλεγχοι σε συνεργαζόμενες εταιρείες. Καταγγελία για υιοθέτηση αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

Καρτέλ στις σχολικές εκδρομές ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αιφνιδιαστικό έλεγχο σε 9 τουριστικά γραφεία, διερευνώντας το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ στις σχολικές εκδρομές, έκαναν χθες ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ελεγκτές εισέβαλαν ταυτόχρονα στα 9 ταξιδιωτικά γραφεία, που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στη διοργάνωση σχολικών εκδρομών, έπειτα από σχετική καταγγελία για υιοθέτηση αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

«Η διοργάνωση σχολικών εκδρομών έχει υψηλό ρίσκο και χαμηλό κέρδος. Πώς να διαμορφώσουμε ταρίφα στις εκδρομές, όταν μιλάμε για ένα ποσοστό κέρδους 5%-8% στο 95% των περιπτώσεων; Από ένα πακέτο 400-500 ευρώ ανά μαθητή, το κέρδος ενός τουριστικού γραφείου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60 ευρώ», επισημαίνει στο Εuro2day.gr επιχειρηματίας του κλάδου. «Το κέρδος από τις σχολικές εκδρομές δεν επαρκεί ούτε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα ενός γραφείου. Δεν μιλάμε για ποσοστό κέρδους 40%-50%, έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να μας κατηγορήσει ότι καθοδηγούμε την αγορά», προσθέτει.

Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, το κέρδος για ένα τουριστικό πρακτορείο από μια 5ήμερη σχολική εκδρομή με συμμετέχοντες 50-130 μαθητές διαμορφώνεται μεταξύ 700 και 2.500 ευρώ. «Τα περισσότερα τουριστικά γραφεία δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση σχολικών εκδρομών σε μια προσπάθεια επιβίωσής τους, δεδομένου ότι πλέον οι περισσότεροι εκδρομείς επιλέγουν να κλείσουν το ταξίδι τους μέσω διαδικτύου και ελάχιστοι απευθύνονται στα τουριστικά πρακτορεία», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Οι σχολικές εκδρομές πραγματοποιούνται το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου. Στη διοργάνωσή τους δραστηριοποιούνται περίπου 15-20 τουριστικά πρακτορεία της Αθήνας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι έλεγχοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επεκτείνονται και σε άλλες εταιρείες στον κλάδο των ταξιδιών και της αναψυχής, που συνεργάζονται με τα τουριστικά γραφεία.
Σύμφωνα με αναφορές στην έκθεση πεπραγμένων του 2022, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά το έτος 2022 πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους σε 69 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, μείωση 32% σε αριθμό ελεγχόμενων εταιρειών από το 2021, αλλά περίπου στο ίδιο επίπεδο σε αριθμό επιτόπιων ελέγχων (16 το 2022 από 17 το 2021).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v