Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Ερχονται σταθερά τιμολόγια 6-8 μηνών, έτοιμη υπουργική απόφαση

Με υπουργική απόφαση θα μπορεί να αλλάξει ο κώδικας προμήθειας, με σκοπό να ανάψει το «πράσινο» φως σε σταθερά τιμολόγια, τα οποία δεν θα είναι 12μηνης διάρκειας. Τι απαντά η ΡΑΑΕΥ για το τιμολόγιο της εταιρείας «Φυσικό Αέριο».

Ρεύμα: Ερχονται σταθερά τιμολόγια 6-8 μηνών, έτοιμη υπουργική απόφαση

Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας είναι η τελική απόφαση για τις αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας, ώστε να επιτραπούν τα σταθερά τιμολόγια 8μηνης ή και ακόμα μικρότερης διάρκειας.

Η συζήτηση ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση από την εταιρεία Φυσικό Αέριο του προϊόντος Ρεύμα MAXI Home Fixed με 0,123 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το οποίο έχει σταθερή χρέωση για 8 μήνες. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη στείλει επιστολή προς την εταιρεία, ζητώντας εξηγήσεις για τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τιμολογίου.

Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ανακοίνωσε ότι «εξετάζει το προϊόν "Ρεύμα MAXI Home Fixed" της εταιρείας "ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ", λόγω της μη συμμόρφωσής του προς βασικές διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας. Συγκεκριμένα, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της υποχρεωτικής διάρκειας της σύμβασης προμήθειας, ίσης κατ’ ελάχιστον με δώδεκα (12) μήνες, καθότι το "Ρεύμα MAXI Home Fixed" παρέχεται για χρονικό διάστημα οχτώ (8) μηνών.

Περαιτέρω, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, δεδομένου ότι το ανωτέρω προϊόν προσδιορίζεται στην ονομασία του ως σταθερό (“fixed”), ωστόσο κατηγοριοποιείται από τον Προμηθευτή ως κυμαινόμενο και επισημαίνεται με κίτρινο χρωματισμό.

Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή Ρήτρας Πρόωρης Αποχώρησης, παρά τη ρητή απαγόρευση κάθε μηχανισμού επιβολής τέλους τερματισμού σύμβασης που ισχύει απολύτως για τα προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης (άρθρο 47 παρ. 4 του ν. 4001/2011).

Επιπροσθέτως, εξετάζεται η παραβίαση της αρχής της αποφυγής παραπλανητικής ενημέρωσης - διαφήμισης αλλά και αθέμιτων πρακτικών πώλησης, δεδομένου ότι ο Προμηθευτής επικοινωνεί το ελεγχόμενο πρόγραμμα ως έχοντος "τη χαμηλότερη τιμή", αλλά ο σχετικός ισχυρισμός δεν προβάλλεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης ομοειδών προϊόντων επί ίσοις όροις ούτε και επαληθεύεται. Για τους ανωτέρω λόγους η Αρχή ζήτησε την άμεση απόσυρση του προϊόντος, χωρίς ωστόσο τη θεσμική ανταπόκριση της εταιρείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v