Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: «Οι νέες ΑΠΕ είναι τα δίκτυα»

Μεγάλα έργα στον τομέα των διασυνδέσεων, επέκταση στον τομέα της αποθήκευσης και των μπαταριών και αύξηση του μεριδίου της Mytilineos στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο 30%, τα επόμενα στοιχήματα.

Μυτιληναίος: «Οι νέες ΑΠΕ είναι τα δίκτυα»

Τα δίκτυα θα είναι η επόμενη επιτυχία μετά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίoς, μιλώντας σε αναλυτές μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023. Είναι ένα project,  από τα μεγαλύτερα της πράσινης μετάβασης, με τις ανάγκες σε νέα δίκτυα να είναι μεγάλες, καθώς αυτά προσφέρουν ανάπτυξη και ενισχύουν τις συνέργειες, πρόσθεσε.

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, που έχει δηλώσει ότι «οι νέες ΑΠΕ είναι τα δίκτυα», ξεκαθάρισε ότι αυτά θα είναι η επόμενη επιτυχία μετά το MRES και ότι θα είναι οι «μεγαλύτερες δουλειές» της πράσινης μετάβασης. Αλλωστε και η ΕΕ βάζει τα δίκτυα στο προσκήνιο (584 δισ. υπολογίζονται οι ανάγκες για επενδύσεις σε νέα δίκτυα και εκμοντερνισμό των υπαρχόντων υποδομών).

Παράλληλα, τόνισε ότι ο όμιλος είναι επίσης ενεργός στην αποθήκευση ενέργειας και τις μπαταρίες.

Ειδικά για τις ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίoς ανέφερε πως μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί έργα ισχύος 2.383 MW. «To asset rotation plan φέτος θα αποδείξει την αξία του. Τα χρήματα που επενδύσαμε θα αποδώσουν το 2024. Πλέον τα έργα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, αλλά και με χώρο για επιπλέον κέρδη», σημείωσε. Παράλληλα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε πως o κλάδος μεταλλουργίας συνεχίζει να αποδίδει σταθερά αποτελέσματα, χάρη στις προληπτικές ενέργειες και στον έλεγχο του κόστους.

Αναφορικά με τη νέα δομή της εταιρείας σημείωσε πως είναι επιτυχημένη και πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο 100% της δυνατότητας που υπάρχει για συνέργειες των δύο κλάδων (Μεταλλουργία - Ενέργεια). «Βρισκόμαστε σε ένα 70-80%», πρόσθεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε πως στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει τα επόμενα χρόνια στο 30% το μερίδιο προμήθειας της Mytilineos στην αγορά. Ήδη κατέχει το 20% της αγοράς, μετά και τις εξαγορές που έχουν ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί πως η Mytilineos, εκτός από την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ, ενίσχυσε  σημαντικά την παρουσία στην ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με στοχευμένες εξαγορές, μεταξύ των οποίων οι προσθήκες της WATT+VOLT και της Volterra.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, υποστήριξε πως δεν έχουμε τελειώσει και πως το ζήτημα ουσιαστικά είναι η ασφάλεια εφοδιασμού. Πάντως, στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, είναι να αναπτύξει περισσότερο το καλάθι των ενεργειακών λύσεων και του γεωγραφικού αποτυπώματος. Σε σχέση με την εξέλιξη της προμήθειας, είπε πως η Ευρώπη εξαρτιόταν από το ρωσικό αέριο, ενώ τώρα εξαρτάται από το υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Είδαμε ότι ένα γεγονός όπως το πρόβλημα με τις απεργίες στην Αυστραλία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας περιέγραψε το 2024 ως μια χρονιά με πολλές αβεβαιότητες και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως αυτή στην Αμερική. Παράλληλα, έκανε λόγο για νευρικότητα  στην αγορά εμπορευμάτων.

Η Mytilineos κατέγραψε το 2023 ακόμα μία χρονιά-ρεκόρ σε επίπεδο κερδοφορίας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA και τα 600 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επίδοση αυτή επετεύχθη χάρη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, συνεπικουρούμενη τόσο από την προμήθεια ρεύματος και αερίου όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του κλάδου Μετάλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v