Nέες φοροεκπτώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Εξετάζονται κίνητρα για να μπουν στην αγορά μη ηλεκτροδοτούμενα σήμερα ακίνητα. Νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, σε 11 δόσεις ο φόρος. Αλλαγές στη Golden Visa. Στον πάγο ο ΦΠΑ στα νεόδμητα και το 2025.

Nέες φοροεκπτώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Φορολογικά κίνητρα για την άμεση επαναφορά κλειστών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, αυξάνοντας τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια και πιέζοντας τις τιμές των ενοικίων μελετά η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κάθε άλλο παρά απέκλεισε τη σχετική πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, σημειώνοντας πως το μέτρο αξιολογείται, ενώ προανήγγειλε παράταση της απαλλαγής νεόδμητων ακινήτων από ΦΠΑ έως και το τέλος του 2025, καθώς και αλλαγές στη Golden Visa.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, έκανε γνωστό ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έρθουν φέτος νωρίτερα προκειμένου ο φόρος να πληρωθεί σε 11 αντί για 10 μηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει πρώτη δόση τον Απρίλιο του 2024 και τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024, με τα εκκαθαριστικά να αναρτώνται τον Μάρτιο ή το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου.

Οι φοροαπαλλαγές

Σύμφωνα με την πρόταση των ιδιοκτητών, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, στις ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση 5% από το εισόδημα για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου, προστίθεται δεύτερη πρόταση ως εξής:

«Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την  1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία  έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθόλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023».

Πρακτικά, όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα. Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.

«Θα μελετήσουμε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές/εκτός μίσθωσης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο Υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί» , δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν δοθεί  οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να φανεί και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πραγματικός αριθμός των ακινήτων και να γίνει με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα είναι η ισορροπία στην στεγαστική αγορά με αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση, ιδιαίτερα για τους νέους που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και η στήριξη των κατασκευών.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται μέτρα όπως:

  1. Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για  κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα βρίσκονται τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους, για τα οποία θα υπολογιστεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ του 2024.
  2. Από το 2024 εφαρμόζεται η αύξηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων (από το 40% στο 100%), που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και για δαπάνες αγοράς αγαθών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ σε 5 χρόνια.
  3. Ξεκινά σύντομα το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40 % το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.
  4. Επεκτείνεται για μια ακόμη μια χρονιά -δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025- η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, «διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Τέλος, σε σχέση με την Golden Visa ο υπουργός ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις αλλά θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία  τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v