Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Προχωρά η κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις μονάδες αερίου

Ο φόρος που επιβλήθηκε στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο οδεύει προς κατάργηση. Η νομοθετική ρύθμιση και οι μονάδες που στηρίζουν το σύστημα.

Ενέργεια: Προχωρά η κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις μονάδες αερίου

Το Νοέμβριο του 2022, η κυβέρνηση επέβαλε ένα φόρο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Η θέσπιση της εισφοράς ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, είχε στόχο σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας εκείνης της περιόδου, τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα έσοδα που αντλούνταν από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση τροφοδοτούσαν στη συνέχεια τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.  Η συγκεκριμένη εισφορά προκάλεσε τις αντιδράσεις της αγοράς, που ζητούσε την κατάργησή της χαρακτηρίζοντας τη άδικη. Βέβαια, η συγκεκριμένη επιβάρυνση πέρασε στους λογαριασμούς ρεύματος.

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2023, το υπουργείο Ενέργειας με νομοθετική πρωτοβουλία διαμόρφωσε την επιβάρυνση στο 5% επί της μέσης μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου. Έκτοτε, άφηνε «παράθυρο» για την πλήρη κατάργηση του.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα συμβεί τώρα, με το υπουργείο Ενέργειας να δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργηθεί πλήρως η εισφορά.  Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, «ελάχιστα θα επηρεαστούν οι τελικές τιμές του φυσικού αερίου από τη συγκεκριμένη ρύθμιση». Ήδη όπως τονίζουν, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση, εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών. Σε αυτό το τοπίο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν επικρατούν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ηλεκτροπαραγωγή βέβαια με φυσικό αέριο συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χώρα μας. Μια συνθήκη που θα υφίσταται και τα επόμενα χρόνια, καθώς νέες μονάδες θα προστεθούν στο σύστημα στο μέλλον. Ειδικότερα, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή της μονάδας «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ισχύος 877 MW των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αναμένεται να συνδεθεί τους επόμενους μήνες στο σύστημα και να μπει και σε εμπορική λειτουργία.

Σε λειτουργία έχει μπει και η μονάδα της Mytilineos, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW. Ο συγκεκριμένος σταθμός διαθέτει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας classH, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που σύμφωνα με την εταιρία τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό CCGT στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή. «Επίσης, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας», όπως αναφέρει η εταιρεία.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα της χώρας θα διαδραματίσει η νέα μονάδα «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» (ΔΕΗ Α.Ε., ΔΕΠΑ Εμπορίας, DamcoEnergy του Ομίλου Κοπελούζου), ισχύος 840 MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v