Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται κοινή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Τέλος εποχής για χωριστές ενημερότητες φόρων και εισφορών. Σε πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω του Gov.gr θα εκδίδεται το νέο πιστοποιητικό. Προϋπόθεση να μην υπάρχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή Ταμεία.

Ερχεται κοινή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Σε μία πλατφόρμα και από κοινού θα εκδίδονται σύντομα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η έκδοση των δύο εγγράφων, απλοποιείται περαιτέρω, όπως και ο χρόνος έκδοσης. Από την άλλη πλευρά, η αντικατάσταση των δύο πιστοποιητικών σήμερα από το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θα σημάνει πως η έκδοσή του θα «σκοντάφτει» στην περίπτωση αρρύθμιστων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις για ένα εκ των δύο μερών.

Το μέτρο, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως προπομπός της ενιαίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το οποίο πηγαίνει από αναβολή, σε αναβολή από την εποχή των μνημονίων και της τρόικας.

Οι διατάξεις για το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας ψηφίστηκαν πέρυσι και ορίζουν η δυνατότητα έκδοσης ενιαίου πιστοποιητικού, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής, όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας του αιτούντος, είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.

Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομείται χρόνος και διευκολύνονται οι διοικούμενοι στην ηλεκτρονική έκδοση ενός ενιαίου πιστοποιητικού, που αποτυπώνει τόσο τη φορολογική όσο και την ασφαλιστική ενημερότητα, χωρίς να απαιτείται πλέον να προβαίνουν σε δύο τουλάχιστον ενέργειες, υποβάλλοντας τα σχετικά αιτήματα σε διαφορετικούς φορείς, για την έκδοση δύο πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θα έπρεπε να έχει ήδη βγει στον αέρα. Το πλέον πρόσφατο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νέας πλατφόρμας όμως, θέτει στόχο την ενεργοποίησή του έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Η σχετική απόφαση ορίζει ότι:

  1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.
  2. Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.
  3. Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η παραγωγική λειτουργία πλατφόρμας αναμένεται να ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v