Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγραμμα 200 εκατ. για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από επιχειρήσεις

Προωθείται σχέδιο επιδοτήσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό έως 200 εκατ. ευρώ. Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Πρόγραμμα 200 εκατ. για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από επιχειρήσεις

Το επόμενο διάστημα θα βγει ο οδηγός για το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις, που στόχο έχει τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος αναμένεται να είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Αν και οι τιμές στην ενέργεια δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που καταγράφονταν πριν δύο χρόνια, η δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω συστημάτων αυτοπαραγωγής, θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και θα συνεισφέρει και στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι να διαθέτει η εκάστοτε επιχείρηση έναν ενεργειακό φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει αφενός τις καταναλώσεις της επιχείρησης και αφετέρου το στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Επομένως, θα είναι αναγκαία η πραγματοποίηση ενεργειακού ελέγχου, που θα δείχνει το όφελος που θα έχει η επιχείρηση από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Ιδιαίτερη ώθηση αναμένεται να δοθεί στις επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν μαζί με τα φωτοβολταϊκά και συστήματα μπαταριών. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται συγκεκριμένα κίνητρα.

Τα συστήματα που θα διαθέτουν και μπαταρίες θα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς δεν θα συνδέονται στο δίκτυο, άρα η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτει απευθείας τις ανάγκες της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται μια σημαντική «ελάφρυνση» για το δίκτυο.

Να σημειωθεί πως για έργα αυτοπαραγωγής έχουν δεσμευτεί 2GW, όμως θα απαιτηθεί περισσότερος ηλεκτρικός χώρος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο να απελευθερωθούν MW.

Πάντως το υπουργείο Ενέργειας, εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, θέλει να προωθήσει και δράσεις που αφορούν τις κατοικίες. Η συζήτηση συνδέεται, άλλωστε, με την προώθηση των «έξυπνων» μετρητών και των «δυναμικών» τιμολογίων. Πρόσφατα η υφυπουργός Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο Ecomobility ανέφερε πως «τιμολόγια ρεύματος έως και τρεις φορές φθηνότερα κατά τις ώρες της ημέρας που υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής προσφέρουν προμηθευτές ρεύματος στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, με την επέκταση των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης».

Στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε συστήματα που προσφέρουν «έξυπνη» διαχείριση ρεύματος και αυτή την κατεύθυνση, ενδεχομένως, θα εξυπηρετούν τα επόμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει θα μπουν αρκετές εταιρείες γερά στο παιχνίδι των έξυπνων μετρητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v