Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλ αισιοδοξία από UBS για την ελληνική ανάπτυξη

Στο 3% βάζει τον πήχη ο οίκος, κινούμενος σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το consensus των αναλυτών. Το τρίπτυχο που στηρίζει το ΑΕΠ και οι εκτιμήσεις για χρέος και πληθωρισμό.

Φουλ αισιοδοξία από UBS για την ελληνική ανάπτυξη

Το τρίπτυχο επενδύσεις, τουρισμός και καλύτερη οικονομική κατάσταση για νοικοκυριά θα είναι οι καταλύτες για την ελληνική οικονομία το 2024-2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας UBS.

H τράπεζα αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3% για τα έτη 2024 και 2025, κινούμενη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις του consensus των άλλων επενδυτικών οίκων ή δημόσιων οργανισμών, οι οποίοι διαμορφώνονται σε 1,5% και 0,7% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της UBS για την περίοδο 2024-2025.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά τις αγορές στην πορεία του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, ο δείκτης χρέους προς το εγχώριο ΑΕΠ θα κινηθεί χαμηλότερα φέτος στο 159%, το 2024 ακόμα χαμηλότερα στο 152% και στο 144% το 2026.

«Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,5% ετησίως τον Δεκέμβριο (σ.σ. 3,2% ανακοινώθηκε σήμερα για τον Ιανουάριο), με τα τρόφιμα να παραμένουν ο βασικός μοχλός ανατιμήσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων RRF + REPowerEU της Ελλάδας, το οποίο διαμορφώνεται στα 36 δισ. ευρώ ή στο 13% του ΑΕΠ). Η Fitch αναβάθμισε επίσης το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε investment grade, μετά τον οίκο αξιολόγησης S&P», υπογραμμίζει η ελβετική τράπεζα UBS.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v