Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγραμμα για αγροτικά φωτοβολταϊκά ανακοινώνει o Μητσοτάκης

Σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού εντάσσονται οι αγρότες. Πώς θα επιτευχθεί η μείωση του ενεργειακού κόστους. Σήμερα οι ανακοινώσεις.

Πρόγραμμα για αγροτικά φωτοβολταϊκά ανακοινώνει o Μητσοτάκης

«Κλείδωσαν» χθες τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα από την κυβέρνηση, σε σχέση με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με φόντο βέβαια τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο προτάσεις. Η πρώτη ήταν η δημιουργία ενός ξεχωριστού προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού για τους αγρότες και η άλλη, η ένταξη των αγροτών στο υπάρχον πρόγραμμα «Απόλλων».

Τελικά, επικράτησε η δεύτερη λύση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες από την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Στόχος ήταν να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στους δήμους και στις περιφέρειες. Με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες νομικές οντότητες και θα γίνει επεξεργασία των καταναλώσεων των αγροτών. Επί της ουσίας, θα δοθεί η δυνατότητα σε σχήματα αγροτών να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος μέσα από τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στόχος του προγράμματος, στο οποίο θα μπουν και οι ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, είναι να μειωθεί το κόστος άρδευσης, που είναι βασικό για το αγροτικό ρεύμα. Αυτό θα γίνει μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, με σκοπό να καλυφθεί το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, για την υλοποίηση του προγράμματος και την κάλυψη με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό ετησίως καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας 1.620 GWh, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η ανάπτυξη 1,1 GW νέων σταθμών ΑΠΕ με μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 1,1 GWh, χωρίς ωστόσο αυτό να φέρει κάποια επιπλέον επιβάρυνση στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ και τους υπόλοιπους καταναλωτές. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως μακροχρόνια λύση για το αγροτικό ρεύμα είναι περισσότεροι αγρότες να στραφούν στην αυτοκατανάλωση.

Στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα περιλαμβάνεται και η αναστολή των πληρωμών των τιμολογίων του ρεύματος για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, θα γίνει ρύθμιση για την πληρωμή τους, με μηδενικό επιτόκιο μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων. Το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι από τα 200.000 αγροτικά τιμολόγια, το 30% είναι σε καθυστέρηση, δηλαδή περίπου 60.000 αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v