Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Μύλος στην αγορά με μικτά τιμολόγια και ρήτρα αποχώρησης

Πολιτική πίεση να δοθεί το δικαίωμα για «ρήτρα αποχώρησης» σε σταθερά συμβόλαια διάρκειας κάτω των 12 μηνών. Εκκρεμεί η απόφαση της ΡΑΑΕΥ που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ρεύμα: Μύλος στην αγορά με μικτά τιμολόγια και ρήτρα αποχώρησης

Το νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος μετρά περίπου ένα μήνα, όμως φαίνεται πως η αρχική του μορφή δεν θα έχει καμία σχέση με το τοπίο που θα διαμορφωθεί σε λίγο καιρό, προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον προηγούμενο μήνα εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί).

Όμως, πλέον μετράμε ακόμα μια κατηγορία, το «μεικτό» τιμολόγιο. Για να φτάσουμε σε αυτή την εξέλιξη μεσολάβησαν μερικά γεγονότα. Με βασικότερο, την ανακοίνωση από την εταιρεία «Φυσικό Αέριο» του προϊόντος «Ρεύμα MAXI Home Fixed», το οποίο είχε διάρκεια 8 μηνών και η συγκεκριμένη εταιρεία το κατέτασσε στα «κίτρινα» τιμολόγια. Όχι όμως και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που ζήτησε την απόσυρση του τιμολόγιου. Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κώδικα προμήθειας το τιμολόγιο. Τελικά, οι διαφορές θα λυθούν όταν θα ζητήσει σε ακρόαση η ρυθμιστική αρχή ενέργειας τα στελέχη της εταιρείας. Κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν το «πρώτο» χτύπημα απέναντι στο σύστημα τιμολόγησης, με το υπουργείο Ενέργειας, με νομοθετική ρύθμιση να εισάγει την κατηγορία «μεικτά» προϊόντα τα οποία είναι εκείνα που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις άλλες τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων.

Τα συγκεκριμένα τιμολόγια εμπίπτουν στην κατηγορία των κίτρινων τιμολογίων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση. Παράλληλα, με την απόφαση αυτή το Υπουργείο Ενέργειας ικανοποίησε ένα μέρος της αγοράς που ζητούσε συμβόλαια 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάριζε πως στόχος είναι να υπάρχουν φθηνά τιμολόγια στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές εταιρίες προετοιμάζονται να ανακοινώσουν τιμολόγια διάρκειας 6 ή 8 μηνών. Ωστόσο, στην υπουργική απόφαση δεν διευκρινίζεται, εάν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι σταθερά. Άρα, εάν θα έχουν ρήτρα αποχώρησης. Το «κομφούζιο» κλήθηκε να αποσαφηνίσει χθες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση, παρότι κατά ορισμένες πληροφορίες η «πολιτική οδηγία» είναι να δοθεί η ρήτρα στις περιπτώσεις που σε όλη τη διάρκεια του συμβολαίου θα είναι «σταθερά».

Μένει να φανεί επομένως κατά πόσο θα διατηρηθεί η αξιοπιστία του συστήματος τιμολόγησης, όταν από πολύ νωρίς αμφισβητείται. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα στελέχη της αγοράς που εξέφρασε τη δυσφορίας τους για αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας πως από τη στιγμή που υπήρχαν ξεκάθαροι κανόνες έπρεπε να εφαρμοστούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχει πολλά επεισόδια η ιστορία με τα «χρωματιστά» τιμολόγια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v