Eγκαίνια επέκτασης του car terminal, νέα προοπτική στον ΟΛΠ

Με την ολοκλήρωση του έργου δαπάνης €20 εκατ. αυξάνεται η συνολική έκταση του σταθμού σε 110.000 τ.μ. και δημιουργείται επιπλέον χώρος εναπόθεσης αυτοκινήτων, με συνολική χωρητικότητα στα 5.100 οχήματα, αναβαθμίζοντας το λιμάνι του Πειραιά.

Eγκαίνια επέκτασης του car terminal, νέα προοπτική στον ΟΛΠ

Τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για το λιμάνι του Πειραιά με την ολοκλήρωση της επέκτασης του σταθμού για τη διακίνηση αυτοκινήτων ανέδειξε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας υποδομής που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

«Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία ουσιαστική συμβολή για την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων! Τη σημερινή επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο υπ. Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Η πολιτική που εφαρμόζουμε -συνολικά ως Κυβέρνηση και ως ΤΑΙΠΕΔ-για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, μόνο οφέλη θα δημιουργήσει για την Ελλάδα. Και δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή!».

H επέκταση του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων του ΟΛΠ συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας του λιμένα ως κόμβου μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή παράδοσης του έργου.

Με την ολοκλήρωση του έργου αυξάνεται η συνολική έκταση του σταθμού σε 110.000 τ.μ. και δημιουργείται επιπλέον χώρος εναπόθεσης αυτοκινήτων, με συνολική χωρητικότητα στα 5.100 οχήματα, αναβαθμίζοντας το λιμάνι του Πειραιά.

Χρήστος Στυλιανίδης: Σημαντικό επίτευγμα η επένδυση €20 εκατ. 

Tον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, στο λιμάνι του Πειραιά, στην τελετή εγκαινίων για την ολοκλήρωση Επέκτασης του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων (Car Terminal) Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς(6.2.2024)

Τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για το λιμάνι του Πειραιά με την ολοκλήρωση της επέκτασης του σταθμού για τη διακίνηση αυτοκινήτων, ανέδειξε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας υποδομής που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά κ. Yu Zeng Gang και των μελών του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π., να παραστεί στην εκδήλωση. Και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ και επέκτασης 40.000 τ.μ., συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα, γιατί ανοίγει νέες προοπτικές για το λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα άλλα και την ελκυστικότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας». Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε επίσης ότι «με την υλοποίηση αυτού του καθοριστικού έργου, επιβεβαιώνεται η στρατηγική προσήλωση της κυβέρνησης προς την ανάπτυξη και την καινοτομία. Παράλληλα ενισχύεται η πρωτοκαθεδρία της χώρας μας στον κόσμο της ναυτιλίας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να προωθηθεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η χρήση βιώσιμων μεθόδων μεταφοράς και να υιοθετηθούν προηγμένες τεχνολογίες επιδιώκοντας την ολοκλήρωση έργων με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι, σε κάθε διπλωματική επαφή και σε κάθε απόφαση, η κατεύθυνση και της Κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι η ενίσχυση του κράτους στο παγκόσμιο στερέωμα και η προώθηση πολιτικών που υπηρετούν τη βιωσιμότητα και τη πράσινη ανάπτυξη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Στυλιανίδη.

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι Υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών,

Αξιότιμε Πρέσβη της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία (Xiao Junzheng),

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή που μου προσφέρετε τη δυνατότητα να απευθύνω χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή, την τελετή εγκαινίων της επέκτασης του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων, ευρέως γνωστού ως car terminal, στο λιμάνι του Πειραιά.

Θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά κ. YU ZENG GANG καθώς και στα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. για την επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχω σε αυτήν τη σημαντική τελετή.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ και επέκτασης 40.000 τ.μ., συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα, γιατί ανοίγει νέες προοπτικές για το λιμάνι του Πειραιά.

Ταυτόχρονα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα άλλα και την ελκυστικότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας

Η νέα υποδομή δεν αποτελεί μόνον ένα σταθμό διακίνησης αυτοκινήτων, αλλά αντιπροσωπεύει και ένα κρίσιμο βήμα προς την ενίσχυση της λειτουργικότητας του λιμένα και την προώθηση των εμπορικών δραστηριοτήτων μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το λιμάνι γίνεται επίσης κόμβος μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και συμβάλλει με αυτό το τρόπο στην ανάπτυξή του σημαντικά.

Με την υλοποίηση αυτού του καθοριστικού έργου, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας προσήλωση προς την ανάπτυξη και την καινοτομία. Παράλληλα ενισχύουμε την πρωτοκαθεδρία της χώρας μας στον κόσμο της ναυτιλίας και είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Θα ήθελα λίγο να επεκτείνω τις σκέψεις μου σε ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην προώθηση βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και τον εκσυγχρονισμένο σχεδιασμό του δικτύου μεταφορών. Είχα μια πολύ ωραία συζήτηση χθες με τον Δήμαρχο Πειραιά ακριβώς για όλα αυτά.

Η επέκταση λοιπόν του car terminal αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας να διαμορφώσουμε έναν χώρο που να συμβαδίζει με τις σύγχρονες αρχές της βιωσιμότητας. Αυτό που λέμε στη διεθνή ορολογία sustainability.

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τη χρήση βιώσιμων μεθόδων μεταφοράς και να υιοθετήσουμε τις πιο προηγμένες τεχνολογίες επιδιώκοντας την ολοκλήρωση έργων με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το εκσυγχρονισμένο λοιπόν δίκτυο μεταφορών αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για αποδοτικότερες, γρηγορότερες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες μεθόδους μετακίνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

Σε κάθε διπλωματική επαφή και σε κάθε απόφαση, η κατεύθυνσή μας είναι μια. Η ενίσχυση του κράτους μας στο παγκόσμιο στερέωμα και η προώθηση πολιτικών που υπηρετούν τη βιωσιμότητα και τη πράσινη ανάπτυξη.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα που συνέβαλε στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου έργου, καθώς και την ευγνωμοσύνη μου προς όλους όσοι υποστήριξαν αυτήν την καινοτόμο πρωτοβουλία.

Η αφοσίωσή σας προς τη συνεχή επίτευξη τέτοιων σημαντικών στόχων είναι αξιοσημείωτη και διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά αυτό που, δύο Υπουργοί που είναι εδώ το ξέρουν καλύτερα από μένα, γιατί είναι σε πιο οικονομικά Υπουργεία κι έχουν με πολύ μεγάλες προσπάθειες και δυσκολίες περάσει αυτή τη νέα αντίληψη στην ελληνική κοινωνία.

Διαπιστώνουμε επιμένω, πως η σύμπραξη της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά αυτή την αποτελεσματικότητα τέτοιων έργων και να δώσει μια νέα ώθηση σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Κωστής Χατζηδάκης: Θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά, μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στα εγκαίνια της Επέκτασης του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στο λιμάνι του Πειραιά.

«Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία ουσιαστική συμβολή για την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων! Τη σημερινή επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική που εφαρμόζουμε -συνολικά ως Κυβέρνηση και ως ΤΑΙΠΕΔ-για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, μόνο οφέλη θα δημιουργήσει για την Ελλάδα. Και δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή!».

Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Επέκτασης του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον Λιμένα Ηρακλέους. Όπως είπε ο Υπουργός, «η επέκταση αυτή είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς στην πορεία βιώσιμης ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά. Ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει κυρίαρχο διαμετακομιστικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

«Η πραγματικότητα εκδικήθηκε όσους πριν από 16 χρόνια -όταν η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε τα πρώτα βήματα να γίνει το Λιμάνι του Πειραιά, αυτό που είναι σήμερα, με την επένδυση της Cosco- έκαναν λόγο για ξεπούλημα του Λιμένα Πειραιώς», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως τα ίδια τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Σήμερα, το Λιμάνι του Πειραιά είναι στην 4η θέση πανευρωπαϊκά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην 3η θέση ως προς τις κρουαζιέρες και στην 1η θέση ως προς τη διακίνηση επιβατών. Ενώ η οικονομική προστιθέμενη αξία της ΟΛΠ Α.Ε. εκτιμάται σε 1,56% του εθνικού ΑΕΠ. «Σήμερα ένα λιμάνι με πολύ περισσότερα διακινούμενα εμπορεύματα, πολύ περισσότερους επιβάτες, πολλές περισσότερες -και καλύτερα πληρωμένες- θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας. «Την επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Όπως έγινε με τον Λιμένα Πειραιά… Όπως έγινε με τον Λιμένα Θεσσαλονίκης… Το ίδιο πιστεύω θα συμβεί και μετά τις συμβάσεις παραχώρησης στην Ηγουμενίτσα, στο Ηράκλειο, στην Καβάλα, αλλά και στον Βόλο που ακολουθεί», κατέληξε ο Υπουργός.

Χρήστος Σταϊκούρας: Υλοποίηση επενδύσεων στον OΛΠ ως αποτέλεσμα της τροποποίησης της συμφωνίας το 2021

H επέκταση του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων του OΛΠ συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας του λιμένα ως κόμβου μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης του έργου.

Με την ολοκλήρωση του έργου αυξάνεται η συνολική έκταση του σταθμού σε 110.000 τ.μ. και δημιουργείται επιπλέον χώρος εναπόθεσης αυτοκινήτων, με συνολική χωρητικότητα στα 5.100 οχήματα, αναβαθμίζοντας το λιμάνι του Πειραιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα:

Ο Πειραιάς είναι σήμερα ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα λιμάνια στον κόσμο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και αποτελεί το φυσικό λιμάνι της Αθήνας και την κύρια εμπορευματική πύλη της Ελλάδας.

Η γεωγραφική θέση του το καθιστά ζωτικό διαμετακομιστικό, εμπορικό, εφοδιαστικό, τουριστικό και επικοινωνιακό κόμβο.

Με τον OΛΠ να προσθέτει οικονομική αξία στη χώρα ίση με το 1,56% του ΑΕΠ της.

Έχοντας αυτή την αξία ως δεδομένη, αλλά και:

  • αξιοποιώντας την εμπειρία της εξέλιξης της συμβατικής σχέσης των μερών (Ελληνικό Δημόσιο, COSCO, ΤΑΙΠΕΔ) τα προηγούμενα χρόνια,
  • επιδιώκοντας την πλήρη εκτέλεση των υποχρεωτικών επενδύσεων, και
  • προτεραιοποιώντας την αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιά, προχωρήσαμε, το 2021, στην τροποποίηση της συμφωνίας Δημοσίου και ιδιώτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεσή της.

Το αποτέλεσμα αυτής της νέας, λειτουργικής και ισορροπημένης σύμβασης είναι η υλοποίηση επενδύσεων, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα και αφορά την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων, στον Λιμένα Ηρακλέους.

Το έργο ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου 2023.

Η συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις του OΛΠ, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Αυτοκινήτων, κατά περίπου 40.000 m2, προς τη βόρεια πλευρά του λιμανιού, αυξάνει τη συνολική έκταση του Σταθμού, και δημιουργεί επιπλέον χώρο εναπόθεσης, συνολικής χωρητικότητας 5.100 αυτοκινήτων.

Η συγκεκριμένη επένδυση, για την οποία εργάστηκαν πάνω από 250 άτομα, θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και θα βελτιώσει, περαιτέρω, την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του λιμανιού, ως κόμβου μεταφόρτωσης, διαμετακόμισης και αποθήκευσης οχημάτων και τροχοφόρων εμπορευμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρειο Αφρική.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ακόμη βήμα, εφαλτήριο μαζί με άλλα που πρέπει να ακολουθήσουν από την Εταιρεία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης, για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v