Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριά πρόστιμα σε εταιρείες για διαφθορά ή μίζα

Διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοοσύνης προβλέπει εξοντωτικές χρηματικές ποινές, μέχρι και λουκέτο σε εταιρείες που δίνουν δωράκι για να αναλάβουν έργα. Πότε θα γίνεται δέσμευση καταθέσεων ή εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Βαριά πρόστιμα σε εταιρείες για διαφθορά ή μίζα

Βαριά χρηματικά πρόστιμα, μέχρι και «λουκέτο» σε εταιρείες οι οποίες χρηματίζουν τρίτα πρόσωπα προκειμένου να αναλάβουν κατασκευαστικά και άλλα έργα, καθώς και αν εμπλέκονται σε χρηματισμό για αγορές εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία και γενικότερα σε υποθέσεις διαφθοράς που νοθεύουν τους κανόνες ανταγωνισμού, προβλέπει διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης που περιέχεται σε νομοσχέδιο που πιθανότατα θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Στις περιπτώσεις εμπλοκής των νομικών προσώπων σε παιχνίδια διαφθοράς θα επιβάλλονται πλέον αυτοτελώς εξοντωτικά πρόστιμα, ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στα στελέχη των εν λόγω εταιρειών και τελικά καταδικάζονται από τα δικαστήρια.

Εφεξής λοιπόν, και εφόσον αποδειχθεί ότι εταιρεία εμπλέκεται σε παιχνίδια διαφθοράς, θα αποδίδεται αυτοτελής ευθύνη σ' αυτή και θα επιβάλλονται υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα από τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια στα νομικά πρόσωπα, με αφετηρία τα 10.000 ευρώ και έως επίπεδα εκατομμυρίων, χωρίς πλαφόν. Το ύψος του χρηματικού προστίμου που θα επιβάλλεται θα είναι στην κρίση των ποινικών δικαστών και ανάλογο με το ύψος της ζημιάς που προκαλείται, τον αριθμό των εμπλεκόμενων προσώπων, την έκταση της διαφθοράς κ.λπ.

Εφόσον υπάρξει υποτροπή της εταιρείας θα προβλέπεται «λουκέτο», ενώ στην περίπτωση που η εταιρεία έχει κλείσει και δεν έχει εισοδήματα (εισπράξεις) από την εμπορική της δραστηριότητα, προκειμένου να καταβληθεί το πρόστιμο το Δημόσιο θα προχωρά στη δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεών της ή στην εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v