Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοιχεία-φωτιά για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Tην περίοδο 1993-2023 υπήρξαν 51 σημαντικά περιστατικά φυσικών καταστροφών με 51.127 δηλωθείσες ζημιές, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Κενό κάλυψης πολιτών και επιχειρήσεων.

Στοιχεία-φωτιά για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Την έξαρση των φαινομένων φυσικών καταστροφών στη χώρα μας από το 2015 και μετά τόσο σε αριθμό όσο και σε σφοδρότητα κατέδειξε η έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με θέμα «καταστροφικά γεγονότα - ανάλυση ζημιών 1993-2023».

Ειδικότερα κατά την περίοδο 1993-2023 υπήρξαν 51 σημαντικά περιστατικά φυσικών καταστροφών, με 51.127 δηλωθείσες ζημιές και με συνολικά ποσά καταβαλλόμενων αποζημιώσεων τα 968,5 εκατ. ευρώ (αν συνυπολογιζόταν και ο ενδιάμεσος πληθωρισμός, το ποσό σε τρέχουσες τιμές θα ήταν πολύ υψηλότερο).

Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τις ζημιές των κατοικιών και των επιχειρήσεων που ήταν ασφαλισμένες και επίσης δεν περιλαμβάνουν τις ζημιές σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) δημιούργησε πλατφόρμα που πλέον θα ενημερώνεται συνεχώς με τα νέα δεδομένα και θα επικεντρώνεται στην πληροφόρηση τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και των πολιτών σχετικά με μια ευρεία σειρά στοιχείων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές (π.χ. αριθμός φαινομένων, πλήθος αποζημιώσεων, ποσά αποζημιώσεων και όλα αυτά ανά κατοικία ή επιχείρηση, ανά νομό, κ.λπ.).

Όπως σημειώνει η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Ελίνα Παπασπυροπούλου, στόχος της μελέτης είναι να ενημερώσει τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους πολίτες. Η θέσπιση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που καλύπτονται έναντι φυσικών καταστροφών συμβάλλει στη μείωση του ασφαλιστικού κενού και στην προστασία των πολιτών από τους σχετικούς κινδύνους. Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν τα συμβόλαιά τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες να βοηθήσουν τους πελάτες τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα επίσης με το μέλος Δ.Σ. της ΕΑΕΕ Ερρίκο Μοάτσο:

  • Έχει παρατηρηθεί μεγάλη έξαρση φαινομένων φυσικών καταστροφών κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς έχουν σημειωθεί τριάντα τέτοια περιστατικά, όταν κατά την προηγούμενη εικοσαετία είχαν λάβει χώρα μόνο είκοσι.
  • Υπάρχει πολύ μεγάλο κενό προστασίας των Ελλήνων, καθώς στη χώρα μας μόλις το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο (στοιχεία 30ης/9/2023), όταν σε άλλα κράτη της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 70%. Αντίστοιχα, το ποσοστό των ασφαλισμένων επιχειρήσεων που διαθέτουν τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό κυμαίνεται στην Ελλάδα γύρω στο 40%.
  • Η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί. Πάντως, η πλειονότητα αυτής της κατηγορίας των επιχειρήσεων φαίνεται να είναι ήδη ασφαλισμένη.
  • Μετά την θέσπιση της έκπτωσης κατά 10% στα σπίτια που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών παρατηρείται κάποια κινητικότητα στο συγκεκριμένο τομέα, με αυτό να μπορεί να αποδοθεί ενδεχομένως στην επίδραση του κινήτρου, ή και στη συνειδητοποίηση του κινδύνου που διατρέχει ένα νοικοκυριό μετά και τις καταστροφές του περυσινού καλοκαιριού. Πάντως, θα πρέπει να περιμένουμε και τις εξελίξεις του πρώτου φετινού εξαμήνου, προκειμένου να προκύψει κάποια καθαρότερη εικόνα.
  • Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την άρνηση έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε όσες κατοικίες δεν είχαν καλυφθεί έναντι πλημμυρών οφείλεται στο ότι όλες οι αλλαγές έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πολλά παλαιότερα συμβόλαια να μην περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη κάλυψη, παρά το μικρό ύψος του πρόσθετου ασφάλιστρου.
  • Οι προ του 1960 κατοικίες αντιστοιχούν περίπου στο 20%-25% του συνόλου και δεν εξετάζονται με ενιαίο τρόπο από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Υπάρχουν εταιρείες που ασφαλίζουν ένα τμήμα αυτών των κατοικιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v