Το θέμα δημιουργήθηκε μετά από απόφαση των χειρουργών - ιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού» για την παύση των χειρουργείων από την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Από το γραφείο διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής, Παναγιώτη Στάθη, ανακοινώθηκε ότι δεν υφίσταται καμία δυσχερής κατάσταση στα χειρουργεία.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το αναισθησιολογικό τμήμα, όπου δημιουργήθηκε και το θέμα, το ποσοστό κάλυψης φτάνει στο 91%.

Έχουν μάλιστα, όπως τονίστηκε, προκηρυχθεί 3 ακόμη θέσεις ειδικευόμενων ιατρών για το αναισθησιολογικό τμήμα.

Οι χειρουργικές αίθουσες ανέρχονται συνολικά σε 8, από τις οποίες λειτουργούν οι 3. 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται οι κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να μην υπάρξει αναστολή χειρουργείων και συγκεκριμένα η περαιτέρω ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος. 

Το όλο θέμα δημιουργήθηκε χθες, όταν ανακοινώθηκε από τους χειρουργούς ιατρούς του Νοσοκομείου ότι δεν θα γίνονται από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου -«και μέχρι νεωτέρας» λόγω έλλειψης γιατρών τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». 

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη χθες Πέμπτη (8/2), σε συνέλευση την οποία πραγματοποίησαν οι γιατροί του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου. 

Στην απόφαση των γιατρών τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται προγραμματισμένα χειρουργεία, λόγω έλλειψης γιατρών -κυρίως αναισθησιολόγων.

Βρέθηκε λύση

Τελικά, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του χειρουργικού τομέα αποφασίστηκε  τα προγραμματισμένα χειρουργεία να μην ανασταλούν

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Κατόπιν των ενεργειών της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού", του σημερινού εγγράφου από την 1ης Υγειονομική Περιφέρεια περί διάθεσης ιατρικού προσωπικού ειδικότητας αναισθησιολογίας για την κάλυψη εφημεριών του Τμήματος Αναισθησιολογίας από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, της μετακίνησης για 15 ημέρες ιατρού αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" και την προσωρινή μετακίνηση ιατρού αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Κορίνθου, η σημερινή συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα, μετά από εισήγηση του Τμήματος Αναισθησιολογίας, αποφάσισε, να μην αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων από 12-02-2024, υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων.

Ο Χειρουργικός Τομέας θα συνεδριάσει εντός των επομένων 15 ημερών ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες».

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξεύρεση λύσης και τόνισε: «Είχα δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή χθες ότι αποκλείεται να διακοπούν τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η λειτουργία των χειρουργείων συνεχίζεται κανονικά.

Ευθύνη μας, που την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο, η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΣΥ».

Πηγή: iatronet.gr