Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Όσο η οικονομία εξελίσσεται άλλο τόσο είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα βήματα, τα επόμενα γενναία βήματα της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες με ζεστές τις μηχανές συνεχίζοντας τους αποκλεισμούς δρόμων, λίγα εικοσιτετράωρα πριν συναντηθούν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε σήμερα πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου με πράξεις.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από το Ηράκλειο Κρήτης όπου βρίσκεται για να συζητήσει με αγρότες, έκανε λόγο για γενναία βήματα της κυβέρνησης, υπέρ των αγροτών. «Εργαζόμαστε για να είναι παραγωγική η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες την Τρίτη», είπε στο ERTNEWS ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Την ίδια ώρα, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι αγρότες αναμένουν άμεσες λύσεις στα αιτήματά τους. «Ζητάμε πραγματικές λύσεις και βιωσιμότητα» υπογραμμίζουν.

Αγρότες της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας είναι συγκεντρωμένοι  στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και προχωρούν σε μία συμβολική κίνηση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων ώστε να διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα. Από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας οι αγρότες ήθελαν να ανεβάσουν πάνω στη γέφυρα τέσσερα τρακτέρ με ελληνικές σημαίες. Τα τέσσερα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα έφτασαν στην άλλη πλευρά της γέφυρας από την πλευρά του Ρίο, προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά, έχοντας ανοιχτές τις μπάρες. Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο δήμαρχος Πατραίων προκειμένου να δείξει τη συμπαράστασή του σε αγρότες και Μελισσοκόμους.

Επέστρεψαν στον κόμβο Πλατυκάμπου οι Θεσσαλοί αγρότες οι οποίοι εμμένουν στα αιτήματά τους.

Στον Έβρο ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, οι αγρότες της περιοχής, προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το χωριό Καστανιές, στη γέφυρα του ποταμού Άρδα. Δεσμεύονται πως δεν θα κλείσουν δρόμους και δεν θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο.

Συνάντηση με αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης είχε σήμερα στο Ηράκλειο,  ο Υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης.

Παύλος Μαρινάκης: Θέλουμε να διευκολυνθούν οι αγρότες όσο πιο εμπροσθοβαρώς γίνεται

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην πράξη, με μέτρα για την διευκόλυνση των αγροτών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι είναι δεδομένο πως η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για τρίτη χρονιά θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τους τρόπους, και είναι το καθ΄ύλην αρμόδιο για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξετάζουμε να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες μας, όσο γίνεται πιο εμπροσθοβαρώς ούτως ώστε να μπορέσουν να έχουν μια ρευστότητα και διευκόλυνση. Καμία διακοπή ρεύματος για τους αγρότες μας στην Θεσσαλία, μια σωστή και αυτονόητη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας. Όλα αυτά είναι σημαντικά μέτρα, τα οποία προφανώς δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα των αγροτών, οι οποίοι κάθε χρόνο έχουν πολύ σοβαρά αιτήματα, Όμως η κυβέρνηση αυτή έχει επιλέξει από το να ανεβαίνει στα τρακτέρ να απαντάει με πράξεις».

«Έχουμε απορρίψει τα μέτρα ως ψίχουλα. Το ποσό αυτό των 82 εκατομμυρίων δεν φτάνει για τίποτε. Είναι ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ» σημειώνει ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αυγενάκης: Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης

«Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και πασχίζουμε για το καλύτερο των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όσο η οικονομία εξελίσσεται -και εξελίσσεται καλά- άλλο τόσο είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα βήματα, τα επόμενα γενναία βήματα της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοπαραγωγών της χώρας μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Μας κόψανε τα χρήματα το γάλα είναι 50 λεπτά κάτω από την υπόλοιπη Ελλάδα, ζωοτροφές στα ύψη λόγω μεταφορικών» είπε ο Βασίλειος Μανούρας, πρόεδρος κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων.

«Θα θέσουμε τα θέματά μας στον υπουργό. Μετά θα κάνουμε Παγκρήτιο συμβούλιο και θα αποφασίσουμε για την πορεία που θα έχουν τα θέματά μας» δήλωσε ο Ιωάννης Βερυκάκης, πρόεδρος κτηνοτρόφων νομού Χανίων.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Οι αγρότες τους οποίους έχω συναντήσει πολλές φορές την τελευταία εβδομάδα, και χτες εδώ στην Περιφέρεια, βιώνουν μια τεράστια αδικία. Πουλούν προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής τους. Δεν μπορούν καν να συναντήσουν την κυβέρνηση χωρίς προϋποθέσεις, εκβιαστικές προϋποθέσεις που τους θέτουν. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τους αγρότες μας, για τους κτηνοτρόφους μας είναι απολύτως δίκαιες, κοστολογημένες. Και είναι καιρός η κυβέρνηση αντί να δίνει ψίχουλα και να κερδίζει χρόνο, επιτέλους να υιοθετήσει τα αυτονόητα» είπε σήμερα από την Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αναποτελεσματική η κυβέρνηση της ΝΔ. Κάνει διαχείριση πολιτικού κόστους μπροστά στις διαμαρτυρίες των αγροτών» δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και την στριμώξατε εσείς με τον αγώνα σας» είπε στους αγρότες της Θεσσαλίας ο Δημήτρης Κουτσούμας.

«Να καταλάβουν οι αγρότες οτι ακόμα κι αν τους δώσει 400 εκατομμύρια δεν λύνεται το πρόβλημά τους» δηλώνει ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος.

«Έχουν δίκιο οι αγρότες αλλά απευθύνονται σε λάθος άτομα» δηλώνει ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας.

«Σε δεινή θέση οι αγρότες. Δεν βλέπουν μέλλον για τα παιδιά τους» σημειώνει η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v