Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε ο φετινός χορός αυξήσεων στα ασφάλιστρα

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στον κλάδο οχημάτων και στα συμβόλαια υγείας. Ποιους λόγους επικαλούνται οι εταιρείες για τις ανατιμήσεις. Οι διαφορετικές στρατηγικές που ξεδιπλώνονται.

Ξεκίνησε ο φετινός χορός αυξήσεων στα ασφάλιστρα

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις στον δεύτερο μήνα της χρονιάς, αρκετές είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες ξεκίνησαν ήδη τις αυξήσεις τιμολογίων στις περισσότερες κατηγορίες των προσφερόμενων καλύψεων, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θέμα χρόνου είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

«Οι αυξήσεις ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενες. Αφενός η επίδραση του πληθωρισμού στις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις και αφετέρου η μεγαλύτερη συχνότητα των ζημιών σε πολλούς κλάδους, αναγκάζουν τις εταιρείες να προσπαθούν να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στους πελάτες τους», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας:

«Στον κλάδο οχημάτων, ο αριθμός των τροχαίων επανήλθε και ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα. Στα ακίνητα είχαμε πέρυσι τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας και στην υγεία οι περισσότερες εταιρείες μπήκαν πέρυσι μέσα. Επιπλέον, οι αντασφαλιστές του εξωτερικού ανέβασαν με τη σειρά τους τις χρεώσεις προς τις εγχώριες εταιρείες. Πώς να μη δούμε ανατιμήσεις;».

Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί ενιαία στάση των εταιρειών, με άλλες να έχουν ξεκινήσει ήδη τις ανατιμήσεις και με τις υπόλοιπες να πιθανολογείται πως αργότερα ή γρηγορότερα θα ακολουθήσουν.

Στον κλάδο οχημάτων για παράδειγμα, άλλες εταιρείες έχουν αφήσει σταθερά τα τιμολόγιά τους και ορισμένες άλλες μιλούν για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 4% με 5%. Πάντως, παρατηρούνται έντονες διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες, ανερχόμενες σε μερικές δεκάδες ευρώ.

Στα συμβόλαια υγείας, οι πρώτες ανατιμολογήσεις κυμαίνονται μεταξύ του 5% έως 14%, με αρκετές άλλες εταιρείες να τηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής. Αυξήσεις επίσης έχουν παρατηρηθεί τόσο στις καλύψεις ακινήτων όσο και σε αυτές που αφορούν τις επιχειρήσεις.

«Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, εκτιμώ ότι με την πάροδο των μηνών θα δούμε και τις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες να ακολουθούν στην άνοδο των τιμολογίων τους, γιατί απλά είναι αναγκασμένες να το πράξουν. Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον και το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι εταιρείες είναι τα αυξημένα αντανακλαστικά των πελατών τους, πολλοί εκ των οποίων πριν ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους κάνουν έρευνα αγοράς, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν καλύτερες τιμολογήσεις. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί μια αξιοσημείωτη κινητικότητα των πελατών από εταιρεία σε εταιρεία, κάθε φορά που παρατηρούνται αυξήσεις τιμολογίων. Οι αλλαγές στα μερίδια αγοράς των εταιρειών είναι πλέον ευκολότερες και εντεινόμενες. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν να βλέπουμε αξιοσημείωτες μεταβολές μεριδίων ακόμη και από μήνα σε μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πελάτες δεν θα πρέπει να κοιτάζουν μόνο το πόσο κοστίζει ένα ασφαλιστικό προϊόν αλλά επιπλέον το εύρος και το μέγεθος των προσφερόμενων καλύψεων και το αν αυτό είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις εξειδικευμένες ανάγκες τους», τονίζεται χαρακτηριστικά από τους ίδιους κύκλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v