Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα τριών ταχυτήτων και μέγιστο 300.000 ευρώ για τα POS

Τρεις διαφορετικές κατηγορίες προστίμων που συνδέονται με την εγκατάσταση, τη διασύνδεση και το λογισμικό των POS ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με μια τροπολογία και μια υπουργική απόφαση, εντός της εβδομάδας.

Πρόστιμα τριών ταχυτήτων και μέγιστο 300.000 ευρώ για τα POS

Η μεγάλη «κρυάδα» έρχεται για όσους δεν διασυνδέσουν έγκαιρα τις ταμειακές μηχανές και τα POS τους. Πρόκειται για τους παλαιούς υπόχρεους διάθεσης τερματικών POS πριν την επέκταση στους 35 νέους κλάδους από τις αρχές του έτους, για τους οποίους η προθεσμία διασύνδεσης εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπό έκδοση υπουργική απόφαση ενεργοποιεί πρόστιμα 10.000 ευρώ για υπόχρεους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων και 30.000 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία. Αν δεν αλλάξει η προθεσμία διασύνδεσης ταμειακών και POS από τις 29 Φεβρουαρίου, τα νέα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Μαρτίου.

Η απειλή προστίμων επιστρατεύεται προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην αγορά να ανεβάσει ταχύτητες διασύνδεσης, με τη διαδικασία να παρακολουθείται σε καθημερινή βάση με συσκέψεις ΥΠΟΙΚ-ΑΑΔΕ σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους «παίκτες». Αν αποφασιστεί παράταση, αυτή θα δοθεί μόνο εφόσον γίνει σαφές ότι για αντικειμενικούς λόγους δεν βγαίνουν οι προθεσμίες και όχι επειδή κάποιοι επαναπαύτηκαν στο σενάριο της παράτασης. Ο Κωστής Χατζηδάκης άλλωστε, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του, δεν θέλει καν να ακούει τη λέξη παράταση.

Τεράστια πρόστιμα απειλούν και όσους παρόχους δεν αναβαθμίσουν εγκαίρως, έως τις 29 Φεβρουαρίου, το λογισμικό τους. Στο μέτωπο αυτό, το μήνυμα έχει σταλεί ξεκάθαρα στις 35 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και θα γίνει ακόμα σαφέστερο με την κατάθεση της τροπολογίας η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΘΟ και απομένει το διαδικαστικό της κατάθεσής της στη Βουλή.

Το πρόστιμο μη έγκαιρης αναβάθμισης λογισμικού για τους παρόχους ξεκινά από 200.000 ευρώ και φτάνει τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Η τρίτη κατηγορία προστίμων αφορά τους 35 νέους κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρέωση χρήσης POS, μεταξύ των οποίων περίπτερα, ταξί, λαϊκές και ασφαλιστικοί πράκτορες. Η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου, αν έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση. Από την 1η Απριλίου, πάντως, μη εγκατάσταση POS στους 35 νέους κλάδους εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v