Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο top 3 της TUI η Ελλάδα για το καλοκαίρι

Αυξημένες κρατήσεις και τιμές για την επερχόμενη σεζόν καταγράφει ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης.

Στο top 3 της TUI η Ελλάδα για το καλοκαίρι

Στο top 3 των κορυφαίων προορισμών της TUI, του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, για το 2024 περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Στο πλαίσιο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του νέου οικονομικού έτους (Οκτώβριος έως Δεκέμβριος 2023), ο ταξιδιωτικός κολοσσός έδωσε το στίγμα για τη σεζόν του 2024, τοποθετώντας την Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού για τους ταξιδιώτες της TUI.

Όπως σημειώθηκε, η ζήτηση για όλους τους βασικούς προορισμούς μεσαίων και μικρών αποστάσεων είναι επί του παρόντος αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις κρατήσεις να καταγράφουν άνοδο 8% σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος τόσο για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, όσο και για το καλοκαίρι του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η TUI έχει καταγράψει συνολικά 9,4 εκατ. κρατήσεις για τις δύο περιόδους, χειμερινή και θερινή, έναντι 8,7 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές, οι οποίες είναι υψηλότερες κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και για το τρέχον διάστημα και για το προσεχές καλοκαίρι. Οι προορισμοί μικρών και μεσαίων αποστάσεων συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στις κρατήσεις, με τα Κανάρια Νησιά, την Αίγυπτο και το Πράσινο Ακρωτήριο να αποδεικνύονται και πάλι δημοφιλείς προορισμοί.

Η θετική αυτή τάση που καταγράφεται στις κρατήσεις αντανακλάται και στις πληρότητες. Συγκεκριμένα, στα ξενοδοχεία και στα resorts του ομίλου, το τρέχον ποσοστό πληρότητας για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024 είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές γι’ αυτήν την περίοδο είναι 12% υψηλότερες.

Τα οικονομικά μεγέθη

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της TUI, το α’ τρίμηνο του έτους ο όμιλος σημείωσε υψηλά μεγέθη, με κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία του. Συνολικά, στο α’ τρίμηνο καταγράφηκαν έσοδα ρεκόρ στα 4,3 δισ. ευρώ, με αύξηση 15% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι.

Για πρώτη φορά, τα προσαρμοσμένα EBIT (κέρδη προ τόκων και φόρων) ήταν θετικά στα 6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 153 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, για το ίδιο διάστημα η TUI διακίνησε 6% περισσότερους πελάτες (3,5 εκατομμύρια).

Όπως αναφέρει η TUI, oι προοπτικές για το οικονομικό έτος 2024 βασίζονται στις τρέχουσες μακροοικονομικές προκλήσεις και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι λειτουργικές επιδόσεις το α’ τρίμηνο του 2024, η τρέχουσα θετική δυναμική των κρατήσεων και η επιστροφή στην κανονικότητα καλλιεργούν προσδοκίες για ολόκληρο το έτος. Ως εκ τούτου, η TUI αναμένει αύξηση εσόδων τουλάχιστον 10% σε ετήσια βάση και αυξημένα EBIT τουλάχιστον κατά 25% επίσης σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v