Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Χατζηδάκη - τραπεζιτών με βασικό μενού τα... POS

Τι θα ζητήσει ο Χατζηδάκης από τους τραπεζίτες. H κρίσιμη προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου και ο αγώνας δρόμου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Τα πρόστιμα και τα αιτήματα της αγοράς.

Συνάντηση Χατζηδάκη - τραπεζιτών με βασικό μενού τα... POS

Χείρα βοηθείας από τον τραπεζικό τομέα για το έργο της διασύνδεσης ταμειακών και POS αναμένεται να ζητήσει κατά τη σημερινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

Σε πρώτο πλάνο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βάζει την ταχύτητα, χωρίς να παραγνωρίζει βεβαίως και το θέμα των χρεώσεων, μέτωπο στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει και ο τραπεζικός τομέας να κάνει το καλύτερο δυνατό. «Οι ταχύτητες μας νοιάζουν και το τελευταίο μίλι» σχολιάζουν συνεργάτες του.

Παρότι όλες οι τράπεζες δεν έχουν άμεση εμπλοκή με τη διασύνδεση των POS, πηγές του ΥΠΕΘΟ σημειώνουν πως οι acquirers, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, προέρχονται κατά βάση από τις τράπεζες, επομένως εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαδικασία.

Άλλη πηγή προσθέτει δε πως η παροχή νέων λύσεων, όπως αυτή από την Τράπεζα Πειραιώς, με την παροχή ταμειακής μηχανής μέσα στο POS χωρίς την ανάγκη επιπλέον λογισμικού ή συσκευών, διευκολύνει τα μέγιστα τη διαδικασία.

Το νέο προϊόν το οποίο λάνσαρε η Πειραιώς με την εφαρμογή «e-Ταμειακή» αντικαθιστά πλήρως την ανάγκη ταμειακής μηχανής και οι επαγγελματίες μπορούν να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών απευθείας από το epay τερματικό τους, χωρίς επιπλέον λογισμικό ή εξοπλισμό. Το οικονομικό επιτελείο θα «καλοδεχόταν» ανάλογες λύσεις και από τις άλλες τράπεζες.

Στο θέμα της προθεσμίας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιμένει στην 29η Φεβρουαρίου, καταγράφοντας μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, ιδίως από την ώρα που πήγαν στη Βουλή οι διατάξεις με τα πρόστιμα 10.000 έως 20.000 ευρώ για υπόχρεους σε διασύνδεση χρήστες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και 200.000-300.000 ευρώ για παρόχους οι οποίοι δεν θα αναβαθμίσουν έως τις 29 του μήνα τα λογισμικά τους. Στις οκτώ ημέρες που απομένουν έως τη λήξη της προθεσμίας θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί 400.000 ταμειακές και POS και ένα πρώτο «ταμείο» αναφορικά με το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ήδη διασυνδεθεί θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας.

Ούτως ή άλλως, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει συστήσει ειδική επιτροπή τοποθετώντας επικεφαλής στενό του συνεργάτη, η οποία συνεδριάζει καθημερινά καταγράφοντας προβλήματα και δίνοντας λύσεις σε στενή συνεργασία τόσο με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη όσο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Τα προβλήματα δεν λείπουν. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκαν «παραφωνίες» στην περίπτωση πληρωμής μέσω POS για συναλλαγή χονδρικής όπου απαιτείται η έκδοση τιμολογίου. Η λύση που δόθηκε από την ΑΑΔΕ με διευκρινιστική εγκύκλιο ορίζει ότι αρχικά εκδίδεται απόδειξη λιανικών συναλλαγών μέσω ΦΗΜ, στη συνέχεια πιστωτικό στοιχείο λιανικής για την αντικατάσταση της απόδειξης λιανικών συναλλαγών και, τέλος, ισόποσο τιμολόγιο προς την πράγματι αντισυμβαλλόμενη οντότητα για την ορθή απεικόνιση της συναλλαγής.

Είναι μια λύση την οποία μάλλον δεν καλοδέχτηκε η αγορά καθώς λογιστές επισημαίνουν πως για μία συναλλαγή που χρειαζόταν δύο ενέργειες (έκδοση παραστατικού + πληρωμή), πλέον θα χρειάζεται τις διπλάσιες…

Παράλληλα στο ΥΠΕΘΟ έχουν αρχίσει να καταφθάνουν τα κλασικά αιτήματα παράτασης είτε της προθεσμίας διασύνδεσης είτε εναλλακτικά του χρόνου ενεργοποίησης των νέων προστίμων μη έγκαιρης διασύνδεσης όπως έγινε και με τους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, όπου το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας του POS έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Επί του παρόντος, στο ημερολόγιο του Κωστή Χατζηδάκη υπάρχει μόνο η προθεσμία 29η Φεβρουαρίου και το μήνυμα «βρέξει χιονίσει η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS θα γίνει», δεδομένου ότι το έργο της διασύνδεσης αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αν προκύψει οποιαδήποτε παράταση ή περιθώριο ευνοϊκής μεταχείρισης στο μέτωπο των προστίμων, η αγορά θα πρέπει να πάρει τα ρίσκα της αναμένοντας την 29η Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v