Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαράτσι και στις εξετάσεις: Τι ζητούν τα διαγνωστικά, τι δίνει το υπουργείο, τι πληρώνουν οι ασθενείς

Φαίνεται πως επιλέγεται μία μέση λύση, η οποία δεν ικανοποιεί τους παρόχους και κοστίζει περισσότερο στους ασφαλισμένους.

Χαράτσι και στις εξετάσεις: Τι ζητούν τα διαγνωστικά, τι δίνει το υπουργείο, τι πληρώνουν οι ασθενείς

της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου (iatronet.gr)

Αίτημα των διαγνωστικών κέντρων είναι η επιπλέον συμμετοχή των ασθενών σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Το θέμα ήρθε χθες στην επικαιρότητα, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Έχει, όμως, παρελθόν, καθώς η θεσμοθέτηση μικρής καταβολής αμοιβής από τον ασφαλισμένο για ορισμένες εξετάσεις (βιοπαθολογικές, απεικονιστικές και Πυρηνικής Ιατρικής) είχε κατατεθεί ως αίτημα στον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Περιλαμβάνεται, δε, σε έκθεση - μελέτη που είχε καταθέσει ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν παράγοντες του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, εκπρόσωποι από τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία, από την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και από το Σωματείο Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων.

Κατά τα φαινόμενα, ο νυν υπουργός Υγείας "πέρασε" εν μέρει την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3 ευρώ ανά παραπεμπτικό) πληρωτέα από τον ασθενή, αλλά σημαντικά κουτσουρεμένη συγκριτικά με αυτά που ζητούσαν οι πάροχοι ΠΦΥ στην έκθεση. 

Στην έκθεση οι πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα της μικρής αυτής αμοιβής για μία σειρά εξετάσεων, που η διαμόρφωση της αποζημίωσης τους μετά την υποβολή εκπτώσεων και επιστροφών (rebate, clawback) ήταν και είναι πενιχρή.

Συγχρόνως, τόνιζαν μέσα στην έκθεση ότι η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα βοηθούσε σημαντικά την ρευστότητα των παρόχων για τη διαχείριση του συσσωρευμένου 10ετούς υπέρογκου χρέους τους προς τον ΕΟΠΥΥ. Κατόπιν τούτου, είχαν προτείνει για τις μεν απεικονιστικές εξετάσεις αμοιβή 10  ευρώ, για δε τις Βιοπαθολογικές εξετάσεις βάσει του επισυναπτόμενου πίνακα. 

Επιπλέον, για την εξέταση Σπινθηρογράφημα Αιμάτωσης Μυοκαρδίου, Τομογραφικές λήψεις  (SPECT) σε ηρεμία και μετά κόπωση (Άσκησης ή Φαρμακευτική) με κωδικό εξέτασης 490000116  είχαν ζητήσει να καταργηθεί η ασφαλιστική τιμή και να εφαρμοστεί η τιμή ΦΕΚ διότι το κόστος της  διενέργειας της εξέτασης αυτής (υλικά και αμοιβή καρδιολόγου) είναι μεγαλύτερο από την τελική  αμοιβή που εισπράττει το εργαστήριο από τον ασφαλισμένο (συμμετοχή) και τον ΕΟΠΥΥ, μετά  rebate και claw back. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v