Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ

Πώς η εξόφληση με IRIS απομακρύνει τον κίνδυνο προστίμων. Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Εφορία: Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε λήξη προθεσμίας πληρωμών στην εφορία, φορολογούμενοι της τελευταίας στιγμής συνωστίζονται στο taxisnet για να αποφύγουν τα πρόστιμα. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου ενώ οι πληρωμές έχουν γίνει μέσω e-banking πριν τις 12 τα μεσάνυχτα στη λήξη της προθεσμίας, βεβαιώνονται πρόστιμα ή χάνονται ρυθμίσεις, καθώς οι πληρωμές εμφανίζονται μετά από 2-3 ημέρες στην ΑΑΔΕ.

Στην ίδια παγίδα πέφτουν και όσοι εξοφλούν μια φορολογική υποχρέωση η οποία μπλοκάρει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και περιμένουν να την εκδώσουν την επόμενη ημέρα αλλά και πάλι θα πρέπει να περιμένουν 2-3 ημέρες μέχρι να φανεί η πληρωμή στην ΑΑΔΕ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, πηγές της ΑΑΔΕ συνιστούν στους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπου μέσα σε δευτερόλεπτα από την πληρωμή της υποχρέωσης «σβήνει» η αντίστοιχη οφειλή στην εφορία.

Πλησιάζοντας στο τέλος Φεβρουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία και για τις τρεις υποχρεώσεις εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου και ενδεχόμενο νέας παράτασης δεν υπάρχει. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

  • Την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023, συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ.
  • Την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023, συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ.
  • Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023, με το ποσό να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024, που συνολικά αγγίζουν το 1,206 δισ. ευρώ.

Εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ επιφέρει πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ενώ η καθυστέρηση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας επιφέρει πρόστιμο ισόποσο με την αξία των τελών. Αν στις 29 Φεβρουαρίου ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου χρωστάει 100 ευρώ τελών κυκλοφορίας, την 1η Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσει 200 ευρώ. Η διάταξη, την οποία έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΘΟ για κλιμάκωση των προστίμων εκπρόθεσμης πληρωμής τελών κυκλοφορίας δεν έχει κατατεθεί ακόμα και αναμένεται αργότερα εντός του έτους, ενδεχομένως μαζί με την επαναφορά των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κοντά στον Απρίλιο.

Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v