Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμές σούπερ μάρκετ: Αλλα λέει ο Σκρέκας, άλλα η αγορά

Πρεμιέρα αύριο για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας. Μικρό «καλάθι» κρατά η αγορά, που εκτιμά ότι οι τιμές στο ράφι δεν θα υποχωρήσουν. Που ποντάρει η κυβέρνηση.

Τιμές σούπερ μάρκετ: Αλλα λέει ο Σκρέκας, άλλα η αγορά

Περιορισμό της έντασης και του βάθους των προσφορών φέρουν τα νέα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας που εκκινούν από αύριο, 1η Μαρτίου.

Αυτό αναφέρουν στελέχη από τα σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές που μίλησαν στο Euro2day.gr, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των συνολικών εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ κατ’ ελάχιστον 30% που θα εφαρμοστεί σε 13 κατηγορίες (όπως απορρυπαντικά ρούχων, πιάτων, καθαριστικά, χλωρίνες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, πάνες, σερβιέτες κ.λπ.).

«Εκτιμώ ότι αυτό δεν θα γίνει από την πρώτη εβδομάδα, διότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι εκπαιδευμένοι σε αυτό και οι εταιρείες δεν θέλουν να διαταράξουν αυτή τη σχέση. Όμως θα γίνει γιατί όλοι θέλουν να διαφυλάξουν τα περιθώρια κέρδους τους», λέει στέλεχος της αγοράς. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «εκεί που θα δει μια μικρή διαφορά ο καταναλωτής είναι στην αρχική τιμή ραφιού, η οποία, όμως, είναι πολύ υψηλότερη από τα πραγματικά επίπεδα τιμών που έχει συνηθίσει να ψωνίζει μέσω των προσφορών».

Περιορισμό των προσφορών φέρνει και το τρίμηνο μπλόκο στη διενέργειά τους σε όσους προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις. Όμως ακόμη και εκείνοι που απέσυραν τις ανατιμήσεις που είχαν προαναγγείλει, για να μη χάσουν το επόμενο εμπορικό τρίμηνο το οποίο περιλαμβάνει τη Σαρακοστή και το Πάσχα, δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε γενναίες προωθητικές ενέργειες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας πάντως έχει αντίθετη άποψη. Χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι «από την Παρασκευή και μετά, οπότε θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος της η δέσμη μέτρων την οποία έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα δούμε σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές τους σε ποσοστό που φτάνει και το 15%. Κατηγορίες όπως είναι τα καθαριστικά σπιτιού, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αναφορές του υπουργού θα ισχύσουν μεν για τις ονομαστικές τιμές καταλόγου (με βάση τις οποίες υπολογίζεται και ο πληθωρισμός), όχι όμως και για την τσέπη του πελάτη, καθώς όπως προαναφέρθηκε, θα περιοριστούν δραστικά οι εκπτώσεις και προσφορές, με αποτέλεσμα η διαφορά στην πράξη να είναι ελάχιστη. 

Αναφορικά με την τιμή στο βρεφικό γάλα, ο υπουργός σημείωσε ότι και σε αυτή την κατηγορία, μετά την 1η Μαρτίου, θα προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα δημοσιοποιηθούν οι μειώσεις στις τιμές και στο βρεφικό γάλα και σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, ώστε ο καταναλωτής να δει ποια ήταν η τιμή των προϊόντων αυτών πριν την εφαρμογή των μέτρων και μετά την εφαρμογή των μέτρων. Το θέμα των μέτρων και της ακρίβειας θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v