Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλίες για ακρίβεια - αγρότες από την κυβέρνηση

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Αισιοδοξία για μείωση των τιμών με την εφαρμογή του συνόλου των κυβερνητικών μέτρων. Εντείνονται οι έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα.

Πρωτοβουλίες για ακρίβεια - αγρότες από την κυβέρνηση

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να «δαμάσει» το πρόβλημα της ακρίβειας και τις αντιδράσεις των αγροτών δεν έχουν αποδώσει στον επιθυμητό βαθμό. Είναι δύο από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για το Μέγαρο Μαξίμου και αναζητούνται τρόποι για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι αμφότερα θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα λάβει χώρα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έχει προαναγγελθεί, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα παρουσιάσει την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας και το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι από αύριο, 1η Μαρτίου και μετά, όταν και θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος τους η δέσμη μέτρων που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, θα υπάρξουν σημαντικές κατηγορίες προϊόντων οι τιμές των οποίων θα μειωθούν έως και 15% (καθαριστικά σπιτιού, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, βρεφικό γάλα, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού). Μένει βέβαια να φανεί αν μετά την παράλληλη μείωση των προσφορών θα δει διαφορά ο καταναλωτής στην τσέπη του. 

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμογή από 1ης Μαρτίου, τελικά θα οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος αναγνωρίζει την… επιμονή του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα, μολονότι διαμηνύει ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης θα παρουσιάσει επίσης στους υπουργούς την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εντατικοποίηση ελέγχων

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο με το οποίο θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Έτσι, θα περιγράψει το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, καθώς και για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με το οποίο καλεί την Ε.Ε. να εφαρμόσει άμεσα τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, να αναλάβει άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της Ευρώπης.

Και όλα αυτά, όμως, την ίδια στιγμή που οι αγρότες εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα κυβερνητική στήριξη ως ανεπαρκή για να καταπολεμηθεί ουσιαστικά το υψηλό κόστος παραγωγής.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εξάλλου, θα παρουσιαστούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία οχημάτων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ενώ ο Νίκος Δένδιας νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v