Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σειρά μέτρων για τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εισάγει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ. Πιστοποίηση επιχειρήσεων, επιβολή προστίμων και προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Σειρά μέτρων για τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τόσο τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τα μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων όσο και το νομοσχέδιο για: α) το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, β) ελεγκτικά όργανα και ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως επισημαίνει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, θεσπίζεται ένα ενιαίο, λεπτομερές και σύγχρονο εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με:

  • Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης,
  • Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και
  • Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα,

σε όλα τα στάδια, από την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που τα παράγουν, τα συσκευάζουν και τα εμπορεύονται μέχρι τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργείται ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τη συστηματική καταγραφή όλων των ειδών παραβάσεων, των διοικητικών προστίμων και των κυρώσεων που προβλέπονται για καθεμία απ’ αυτές, ώστε τελικά να προστατεύονται οι παραγωγοί, οι καταναλωτές, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός, διασφαλίζοντας την ποιότητα και αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v