Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και πόσο έριξαν τις τιμές στο βρεφικό γάλα

Πρεμιέρα σήμερα για τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας. Το Euro2day.gr κάνει την πρώτη καταγραφή για το αποτύπωμά τους στο βρεφικό γάλα. Πόσοι και πόσο μείωσαν τις τιμές στο ράφι.

Ποιοι και πόσο έριξαν τις τιμές στο βρεφικό γάλα

Πρεμιέρα εφαρμογής των νέων μέτρων της Κυβέρνησης κατά της ακρίβειας η σημερινή και το Euro2day.gr κάνει μια πρώτη καταγραφή στην κατηγορία του βρεφικού γάλακτος. Η παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης στη συγκεκριμένη κατηγορία που αφορά το γάλα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας προβλέπει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων.

Από τους 14 κωδικούς βρεφικού και παιδικού γάλακτος που εμπίπτουν στο νέο μέτρο -σ.σ. η σύγκριση τιμών έγινε με βάση τις χθεσινές και τις σημερινές τιμές από e-shop γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ-, το εύρος της μείωσης της τιμής στο ράφι ξεκινά από το 5,17% και φθάνει το 16,41%, ενώ υπάρχει και ένα προϊόν που πωλείται κάτω από τα 10 ευρώ. 

Στα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή αυτά που απευθύνονται στα παιδιά 0-6 μηνών, η εικόνα είναι μικτή. Από τα 6 γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας, στα τρία εξ αυτών η τιμή έχει μειωθεί κατά μονοψήφιο ποσοστό, 5,17%, 7,7% και 7,96% ενώ στα υπόλοιπα τρία η τιμή έχει μειωθεί 14,8%, 14,8% και 16,41%. Το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας αποτελεί την πλέον ανελαστική δαπάνη για το νοικοκυριό και μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με το μητρικό γάλα. 

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των τιμών καταγράφεται στα γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας. Στους οκτώ κωδικούς που συγκρίναμε, η μείωση των τιμών στους δύο είναι μονοψήφια -σ.σ. 5,6% και 7,96%- και στα υπόλοιπα έξι προϊόντα η μείωση ξεκινά από 14% και φθάνει στο 15,17%. Τα συγκεκριμένα προϊόντα καταναλώνονται από παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιφέρει μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος 1ης (0-6 μήνες) και 2ης (6-12 μήνες) βρεφικής ηλικίας. Δεδομένου ότι το βρεφικό γάλα πωλείται χωρίς προωθητικές ενέργειες, οι μειώσεις αυτές (περίπου 15%), όπως υποστηρίζει, θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v