Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης: Λάθος οι τροποποιήσεις στους όρους σύνδεσης με ΑΔΜΗΕ

Αποκαλύπτεται η αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία προσπαθούν να «διορθώσουν» και να καλύψουν ανάγκες για τις οποίες είτε δεν είχαν προετοιμαστεί, είτε αγνοούσαν.

ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης: Λάθος οι τροποποιήσεις στους όρους σύνδεσης με ΑΔΜΗΕ

Επιβεβαιώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, αυτό που έχουμε τονίσει, εδώ και καιρό, για την αδιαφάνεια, με την οποία η κυβέρνηση χαράσσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ.

«Η διαβούλευση γίνεται μέσω διαρροών σε ΜΜΕ, με δημοσιεύματα και επιλεκτική ενημέρωση υπηρεσιακών και επιχειρηματικών παραγόντων. Από τότε, δε, που προέκυψε το ζήτημα του αγροτικού ρεύματος, η κυβέρνηση υιοθετεί κάθε βδομάδα κι ένα διαφορετικό σχέδιο. Με αφορμή, όμως, το αγροτικό ρεύμα φαίνεται ότι άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου», υπερβαίνοντας κάθε θεσμική λειτουργία προκειμένου να ξαναμοιραστεί ο ηλεκτρικός χώρος.

Απουσία, έστω και υποτυπώδους διαβούλευσης, καταστρατηγώντας την αρχή της προβλεψιμότητας, επιτείνοντας την αναστάτωση στην αγορά ενέργειας, η ηγεσία του Υπουργείου, για ακόμα μια φορά προετοιμάζει «εν κρυπτώ», μια ακόμη, νομοθετική πρωτοβουλία με διατάξεις σε άσχετα νομοσχέδια, επιχειρώντας να ξαναμοιράσει την «ενεργειακή πίτα» της χώρας.

Δε γίνεται για τόσο σημαντικά θέματα που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, η διαβούλευση να γίνεται μέσω διαρροών, δημοσιευμάτων και ομάδων εργασίας. Έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν σε συντονισμένη ενημέρωση και δημόσια διαβούλευση και προφανώς να ακολουθήσουν τη δέουσα κοινοβουλευτική πρακτική, με ενημέρωση των αρμόδιων επιτροπών.

Πέραν τούτων, αποκαλύπτεται, τώρα, η αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία προσπαθούν να «διορθώσουν» και να καλύψουν ανάγκες για τις οποίες είτε δεν είχαν προετοιμαστεί, είτε αγνοούσαν. Η κυβέρνηση, αφού πρώτα με μια φωτογραφική υπουργική απόφαση διαμοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο την προηγούμενη τετραετία, έρχεται σήμερα και αλλάζει ξανά τις προτεραιότητες στους Όρους Σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ. Έναν χρόνο μετά την τελευταία Υπουργική Απόφαση, η οποία τροποποίησε τους Όρους Σύνδεσης, ετοιμάζεται να καταθέσει διατάξεις, οι οποίες επιβάλλονται, λόγω αδυναμίας εφαρμογής των μέτρων που ήδη έχουν εξαγγείλει για το αγροτικό ρεύμα. Αντί να προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες τροποποιήσεις και εμβαλωματικές λύσεις, είχαν υποχρέωση εδώ και πέντε χρόνια να χαράξουν ένα σταθερό σχέδιο αντιμετώπισης για τη διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου, του οποίου οι δικές τους πολιτικές έχουν καταστήσει «αγαθό εν ανεπαρκεία».

Έστω και τώρα, και ενώ έχουν «υποθηκεύσει» το ενεργειακό μέλλον της χώρας και αφού έχουν χαράξει τις «μπλε γραμμές» στον ενεργειακό χάρτη, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να μας ενημερώσει για τις επικείμενες αλλαγές τις οποίες προετοιμάζει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v