Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς επιλέγεται από τους πολίτες προσωπικός γιατρός, οι αμοιβές και τα πέναλτι

Τι ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Ειρ. Αγαπηδάκη.

Πώς επιλέγεται από τους πολίτες προσωπικός γιατρός, οι αμοιβές και τα πέναλτι

Σε σύνδεση των αποδοχών του προσωπικού γιατρού με την απόδοσή του σε σχέση με τα προγράμματα πρόληψης, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Πέραν της αμοιβής του, θα λαμβάνει επιπλέον ποσά, ανάλογα με το εάν - για παράδειγμα - ο πληθυσμός αναφοράς του έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού (50% και πάνω). Σε περίπτωση που τα ποσοστά του υπολείπονται των στόχων, θα υπάρχουν "ποινές".

Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ενημέρωση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν γιατρό της αρεσκείας τους ως προσωπικό γιατρό (πέραν των συμβεβλημένων), πληρώνοντας όμως την επίσκεψη. Εκτιμάται πως το μέτρο αφορά περίπου 2.500 γιατρούς.

Το όριο εγγραφής σε προσωπικό γιατρό θα λήξει στο τέλος του έτους και, όσοι πολίτες δεν εγγραφούν, θα αντιστοιχιστούν αυτόματα με συγκεκριμένο γιατρό.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και τη δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του θεσμού "προσωπικός γιατρός". Στη μεταρρύθμιση συμμετέχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και παρών στην ενημέρωση ήταν και ο επικεφαλής Γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα Joao Brenda.

Το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται σε 10 μέρες, από τον Μάιο αναμένονται οι εφαρμοστικές διατάξεις και η εφαρμογή τους αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έκανε τη θεωρία, πράξη και οι αλλαγές έχουν συζητηθεί με τις Ενώσεις γιατρών, ώστε να έχουμε μία συνολική συμφωνία.

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε πως, όταν μιλάμε για προσωπικό γιατρό, μιλάμε για πρόληψη. Υπήρχε λανθασμένη πεποίθηση πως ο προσωπικός γιατρός καλύπτει τα πάντα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Θα ασχολείται με πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο.

Όπως είπε στον θεσμό συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών. Το 60% των γιατρών απαιτείται στην Αττική.

Στο εξής, θα ανοίξουν και νέες θέσεις ανά Δήμο, προκειμένου να έχουν γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής τους, ενώ ρόλο θα αναλάβουν και οι Τομικές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ).

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσουν επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) με εξειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σημείωσε, δε, πως αναμένονται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκ των οποίων ιοι 360 θα είναι γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ.

Για τους ειδικευόμενους γιατρούς, είπε πως θα δίνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v