Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9, τι να προσέξετε

Μέχρι 8 Μαρτίου θα πρέπει να κινηθούν οι φορολογούμενοι. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην έκδοση των εκκαθαριστικών. Πρώτη δόση πληρώνεται στις 30 Απριλίου.

Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9, τι να προσέξετε

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 αλλά και όσοι θέλουν να κάνουν διορθώσεις στο Ε9 εξαιτίας λαθών, έχουν περιθώριο έως τις 8 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες ώστε το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς φέτος η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης λήγει στις 30 του επόμενου μήνα.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ με την τελευταία να εξοφλείται στο τέλος Φεβρουαρίου 2025. Από του χρόνου, όπως προβλέπει διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 12 με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Η προθεσμία της Παρασκευής αφορά τους φορολογούμενους  που έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και όσους είχαν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος (αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους).

Χωρίς πρόστιμα μπορούν να γίνουν και διορθώσεις λαθών, τα οποία πολλές φορές κοστίζουν ακριβά στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Τα συνηθέστερα λάθη σχετίζονται με  την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.  

Σε τυχόν διορθώσεις στοιχείων από το 2013 θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ρεύματος σε κτίσματα με πλήρη κυριότητα, ή επικαρπία ενώ από το 2014 και μετά ανάλογα με το είδος της μεταβολής θα πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά  τα στοιχεία συμβολαίων όπως ο αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου και ο ΑΦΜ συμβολαιογράφου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v