Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εταιρείες έχουν οι ξένοι στο στόχαστρο για εξαγορά

Η πρωτόγνωρη ζήτηση από ξένους και πού επικεντρώνεται. Κλείνει η ψαλίδα αγοραστών - πωλητών και έρχονται deals στα ξενοδοχεία. Τρεις συναλλαγές δουλεύει η PwC. Μεγάλη κινητικότητα τη διετία 2024-25 για φαρμακευτικές/κλινικές.

Ποιες εταιρείες έχουν οι ξένοι στο στόχαστρο για εξαγορά

Χρονιά-ρεκόρ, σε αριθμό και αξία συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων, αναμένεται να είναι η φετινή για την εγχώρια αγορά καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί συμφωνίες της τάξης των 7 δισ. ευρώ, που προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για deals βαίνει αυξανόμενο.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η χθεσινή παρουσίαση της μελέτης «Εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2023» της PriceWaterhouseCoopers (PwC) ελάχιστα στάθηκε στις επιδόσεις-ρεκόρ της περσινής χρονιάς. Τόσο τα στελέχη της PwC όσο και οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στις φετινές εξελίξεις, που σύμφωνα με τη μεγαλύτερη, διεθνώς, ελεγκτική εταιρεία, προδιαγράφονται εντυπωσιακές.

Παρά το γεγονός ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις διενεργούνται από πέρυσι με πολλαπλασιαστές αντίστοιχους ομοειδών ξένων εταιρειών/κλάδων και το αυξημένο κόστος χρήματος περικόπτει την προσδοκώμενη απόδοση για τον επενδυτή, η «ελληνική εξαίρεση» φαίνεται να λειτουργεί και εδώ.

«Έρχονται, σε επαφή μαζί μας, συνέχεια, νέα funds, που διερευνούν επενδύσεις στην Ελλάδα», ανέφερε ο Θανάσης Πανόπουλος, partner και επικεφαλής του τμήματος deals της PwC, ενώ αυξάνεται και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων που επενδύουν εκ νέου στο εξωτερικό. Το υψηλό ενδιαφέρον από ξένους εξηγείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται χάρη στις πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ καθώς και τη δυναμική την οποία έχει αποκτήσει το εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Υπάρχουν, όμως, και επιμέρους στοιχεία. Αφενός, η εγχώρια αγορά δεν κινδυνεύει από απότομη διόρθωση στις τιμές εμπορικών ακινήτων, όπως συμβαίνει σε ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, αφετέρου, οι συνθήκες στον εγχώριο τραπεζικό τομέα μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες τιμολόγησης για χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος εξαγοράς.

Το cost of funding των εγχώριων τραπεζών παραμένει -συγκριτικά- χαμηλό, λόγω αργής μετακίνησης καταθετών σε προϊόντα προθεσμίας, ενώ τα περιθώρια (spread) στις εταιρικές χορηγήσεις παραμένουν υψηλά, ιδιαίτερα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αναμένεται να μειωθούν κατά τη φετινή χρονιά. Τέλος, τα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ μπορούν να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης μετέπειτα επενδύσεων.

Πολλά deals και φέτος στις ΑΠΕ

Σύμφωνα, όμως, με την PwC, η μεγάλη ζήτηση επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ξενοδοχειακές μονάδες ξεχωρίζουν, ενώ οι φαρμακευτικές/κλινικές θα μας απασχολήσουν τους επόμενους 12 με 24 μήνες.

Οι συναλλαγές στις ΑΠΕ εκτινάχθηκαν πέρσι και αναμένεται να διατηρηθούν, φέτος, σε υψηλά επίπεδα. Από τη μια, μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι (Motor Oil, HelleniQ Energy, ΔΕΗ κ.ά.) υλοποιούν πλάνο ενίσχυσης της παρουσίας τους στις ΑΠΕ, που περιλαμβάνει, πέραν της οργανικής ανάπτυξης, εξαγορές σε λειτουργία και υπό κατασκευή αιολικών/φωτοβολταϊκών πάρκων ή «ώριμων» αδειών. Από την άλλη, ξένοι όμιλοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, λόγω των προοπτικών απολιγνιτοποίησης και των συζητούμενων διασυνδέσεων δικτύων με Κεντρική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

«Κάθε εβδομάδα, ως PwC, έχουμε ένα νέο ξένο επενδυτή που θέλει να επενδύσει σε ΑΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεώργιος Μακρυπίδης, partner της εταιρείας και επικεφαλής του τμήματος Corporate Finance, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει ξανασυναντήσει τέτοιας έντασης ενδιαφέρον στην 20ετή θητεία του.

Την ίδια στιγμή, οι προσφερόμενες αποτιμήσεις, παρά το αυξημένο κόστος χρήματος, παραμένουν ελκυστικές για τους εν δυνάμει πωλητές. Οι παραπάνω παράμετροι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την τελευταία διετία μεγάλα infrastructure funds έβαλαν την Ελλάδα στις υπό παρακολούθηση αγορές, κάνουν την PwC να διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο κλάδος των ΑΠΕ θα παραμείνει φέτος στην αιχμή του δόρατος των συναλλαγών M&A.

Τα περσινά EBITDA ανοίγουν δρόμο για deals σε ξενοδοχεία

Ένας από τους κλάδους που μπορεί να εκπλήξει με τον αριθμό συναλλαγών Μ&Α φέτος είναι, σύμφωνα με την ελεγκτική εταιρεία, τα ξενοδοχεία. Και αυτό επειδή οι περσινές επιδόσεις λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) μπορούν να «γεφυρώσουν» το -σχεδόν παραδοσιακό- χάσμα μεταξύ αποτιμήσεων που ζητούν οι πωλητές και αυτών που προσφέρουν οι εν δυνάμει αγοραστές.

Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις δεν θα αποδυναμώσουν τη δυναμική του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Ήδη η PwC δουλεύει ως σύμβουλος σε τρεις συναλλαγές ξενοδοχείων (5 και 4 αστέρων).

Εκπληξη από φαρμακευτικές/κλινικές

Τέλος, κλάδο-έκπληξη ενδέχεται να αποτελέσουν οι φαρμακευτικές. Οι επιδόσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας έχουν ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε εξωστρέφεια, ενώ στις κλινικές ολοκληρώνεται ο χρόνος επένδυσης από σειρά private equity funds (CVC, Farallon, Oaktree). Η PwC αναμένει ότι ο κλάδος υγείας και φαρμακευτικών θα εμφανίσει σημαντική κινητικότητα τους επόμενους 12 με 24 μήνες.

Συναλλαγές M&A 8 με 9 δισ. φέτος

Συνολικά για τη χρονιά η PwC αναμένει ότι η αξία των συναλλαγών θα κινηθεί μεταξύ 8 με 9 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά. Ο αριθμός των συναλλαγών θα ξεπεράσει τις 116 του 2023, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v