Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση Europol: Κατασχέθηκαν 5.000 πλαστές ταυτότητες, εξαρθρώθηκαν 4 τυπογραφεία στην Ελλάδα

Επιχείρηση με την υποστήριξη της Europol οδήγησε σε 11 συλλήψεις και εξάρθρωση 4 τυπογραφείων που παρήγαγαν πλαστά έγγραφα υψηλής ποιότητας.

Επιχείρηση Europol: Κατασχέθηκαν 5.000 πλαστές ταυτότητες, εξαρθρώθηκαν 4 τυπογραφεία στην Ελλάδα

Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, με την υποστήριξη της Europol, στόχευσε εγκληματικό δίκτυο που εμπλέκεται σε δραστηριότητες απάτης εγγράφων και λαθρεμπορίας μεταναστών.

Το εγκληματικό δίκτυο, με έδρα την Αθήνα, παρήγαγε υψηλής ποιότητας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και έγγραφα ταυτοποίησης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να επιτρέψουν σε παράτυπους μετανάστες να ταξιδεύουν παράνομα σε όλη την ΕΕ και να νομιμοποιήσουν τη διαμονή τους στη χώρα τελικού προορισμού τους. Η έρευνα οδήγησε σε τέσσερις ημέρες δράσης μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024. Έχουν διερευνηθεί περισσότερες από 50 συνδεδεμένες υποθέσεις λαθρεμπορίου.

Συνολικά αποτελέσματα των τεσσάρων ημερών δράσης:

  • 11 συλλήψεις (3 Παλαιστίνιοι, 3 Λετονοί, 2 Ιρανοί, 2 Σύροι, 1 Λιβανέζος)
  • 4 τυπογραφεία αποσυναρμολογήθηκαν,
Οι κατασχέσεις περιλαμβάνουν:
  • 4.650 παράνομα έγγραφα,
  • ηλεκτρονικός εξοπλισμός,
  • 10 εκτυπωτές λέιζερ υψηλής τεχνολογίας και άλλος εξοπλισμός/υλικό για την παραγωγή πλαστών εγγράφων,
  • άνω των 20.000 ευρώ σε μετρητά.

Έως 1 200 ευρώ για ψεύτικη ταυτότητα

Η έρευνα εντόπισε ότι το εγκληματικό δίκτυο ήταν ενεργό από τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν εξελιγμένο εξοπλισμό (συσκευές εκτύπωσης λέιζερ, λογισμικό και σαρωτές εγγράφων) για να παράγουν υψηλής ποιότητας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και έγγραφα ταυτότητας, τα οποία ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν ως πλαστά. Το κόστος των πλαστών εγγράφων κυμαινόταν από 400 ευρώ έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη χώρα προέλευσής τους.

Ο μεγάλος αριθμός κατασχέσεων που έγιναν κατά τις ημέρες δράσης δείχνει την ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα του δικτύου. Μόνο τα έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών είχαν εκτιμώμενη αγοραία αξία 600.000 ευρώ. Εκτός από την προσκόμιση και τη διάδοση πλαστών εγγράφων, οι ύποπτοι φέρονται να οργάνωσαν και την αεροπορική μετακίνηση των μεταναστών, για την οποία χρησιμοποίησαν δικά τους πλαστά έγγραφα και χρέωναν 6.000 ευρώ ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων.

Τα έγγραφα που βρέθηκαν κατά τις επιδρομές ήταν κυρίως πλαστά έγγραφα της ΕΕ (για παράδειγμα μίμηση βελγικών, ολλανδικών, δανικών, φινλανδικών, ελληνικών, γερμανικών, ιταλικών, ουγγρικών, σλοβενικών, ισπανικών, σουηδικών, νορβηγικών, καθώς και κολομβιανών και ουκρανικών εγγράφων). Οι πλαστογράφοι, που διατηρούσαν ανεξάρτητα τυπογραφεία, συνεργάζονταν μεταξύ τους κατά περίπτωση, κυρίως στην ανταλλαγή πρώτων υλών ή στην προετοιμασία εξειδικευμένων εγγράφων. Οι πλαστογράφοι απέφευγαν την άμεση επαφή με πελάτες, παράτυπους μετανάστες ή μέλη άλλων δικτύων λαθρεμπορίας μεταναστών, χρησιμοποιώντας μεσάζοντες που έκλειναν τις συμφωνίες και παρέδιδαν τα πλαστά έγγραφα για λογαριασμό τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v