Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Τιμές και πληρότητες για τα δύο τριήμερα

Διαφορετική εικόνα καταγράφουν οι προορισμοί ανά τη χώρα. Η διαθεσιμότητα και οι τιμές για τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου. Η εικόνα και οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα Airbnb.

Τουρισμός: Τιμές και πληρότητες για τα δύο τριήμερα

Δύο ταχύτητες ακολουθεί η ζήτηση στα καταλύματα δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας, ενόψει των δύο επικείμενων τριημέρων, εκείνου της Καθαράς Δευτέρας στις 18 Μαρτίου και εκείνου της 25ης Μαρτίου, με την πληρότητα σε κάποιες περιοχές να ξεπερνά το 90% και σε άλλες να μην υπερβαίνει το 40%.

Οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου εκτιμούν πως με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αν όχι και τα δύο, τουλάχιστον το ένα τριήμερο η πληρότητα θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, άνω του 80%-90%. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν θέσει ελάχιστο όριο διανυκτερεύσεων, σε μία προσπάθεια τόνωσης της κίνησης, ενώ άλλοι προχωρούν σε προσφορές κάνοντας εκπτώσεις, όταν ο αριθμός των διανυκτερεύσεων υπερβαίνει τις 2 ή 3, ανάλογα με την περιοχή και τη ζήτηση.

Πάντως, η πλειονότητα των ταξιδιωτών προγραμματίζει τρεις διανυκτερεύσεις, ξεκινώντας από την Παρασκευή, με το εύρος των τιμών στα ξενοδοχεία να κυμαίνεται από 60 με 70 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο και να ξεπερνά ακόμη και τα 190 ευρώ, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του καταλύματος και τις προσφερόμενες παροχές.

Στους… χαμένους των δύο 3ημέρων φαίνεται να συγκαταλέγονται μέχρι στιγμής προορισμοί που βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο, δεδομένου ότι λόγω έλλειψης χιονιού, τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, γεγονός που κρατάει τους λάτρεις του σκι μακριά.

Στον αντίποδα, «καρναβαλικοί» προορισμοί όπως η Ξάνθη, η Πάτρα και το Ρέθυμνο ξεχωρίζουν με υψηλή πληρότητα για το πρώτο 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, αναμένεται να κερδίσουν μέρος της πίτας το δεύτερο 3ήμερο, με δεδομένο ότι οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό προσγειώνονται το δεύτερο 3ήμερο, της 25ης Μαρτίου.

Η εικόνα ανά προορισμό

Σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι διαμορφώνεται η ζήτηση για τα δύο 3ήμερα στα Καλάβρυτα. Μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις καλύπτουν το 80%-85% των καταλυμάτων της περιοχής το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ για το 3ήμερο της 25ης Μαρτίου το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 80%.

Βέβαια, οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα ανεβάσουν κι άλλο την πληρότητα, εκτιμούν, δε, ότι τα νούμερα θα κινηθούν εντέλει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, όταν οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην ενίσχυση της ζήτησης για το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχής ξεκινούν από 70 ευρώ για ένα δίκλινο και φτάνουν ακόμη και τα 190 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πάντως, τόσο η πληρότητα όσο και ο τζίρος στα ξενοδοχεία της περιοχής καταγράφουν μείωση κατά 30% το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Υποτονική είναι μέχρι στιγμής η ζήτηση στη Μαγνησία, με την πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής, όπως το Πήλιο και ο Βόλος, να διαμορφώνεται για το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας στο 50%, μειωμένη σε σχέση με το 2023. Με στόχο, μάλιστα, να τονώσουν τη ζήτηση οι επιχειρηματίες προχωρούν σε προσφορές με μειωμένες τιμές για όσους κάνουν κράτηση για περισσότερες των δύο διανυκτερεύσεις. Οι τιμές για ένα δίκλινο κυμαίνονται από 70 ευρώ έως 140 ευρώ, ενώ για ένα τετράκλινο ξεκινούν από 90 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 170 ευρώ.

Υψηλή πληρότητα που φτάνει το 90% καταγράφουν τα καταλύματα στα Ιωάννινα και στα χωριά που βρίσκονται πέριξ της πόλης. Μπορεί ο Μάρτιος να μην κινείται στα περσινά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας πτώση 20% τόσο σε επίπεδο πληρότητας όσο και σε επίπεδο τζίρου, ωστόσο, τα δύο 3ήμερα αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική τονωτική ένεση για τα καταλύματα της περιοχής, με τις τιμές να ξεκινούν από 60 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο και να φτάνουν μέχρι τα 200 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία και τις παροχές.

Κινητικότητα διαπιστώνεται και στους προορισμούς της Πιερίας, με το Λιτόχωρο και τον Παλαιό Παντελεήμονα να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και το Ελατοχώρι να ακολουθεί. Μέχρι στιγμής η πληρότητα δεν ξεπερνά το 40%, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να καταγράφουν μέρα με τη μέρα υψηλότερη ζήτηση.

Δυνατό αναμένεται να είναι το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας για την Αράχωβα, όπου η πληρότητα φτάνει το 80%. Πιο υποτονική είναι για την ώρα η ζήτηση για το έτερο 3ήμερο, εκείνο της 25ης Μαρτίου, με τις κρατήσεις να καλύπτουν το 40% των διαθέσιμων δωματίων και την έλλειψη χιονιού να κρατάει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι την πληρότητα για τον Μάρτιο.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται την ίδια στιγμή η ζήτηση σε προορισμούς που φημίζονται για τις καρναβαλικές τους εκδηλώσεις, με την Πάτρα, την Ξάνθη και το Ρέθυμνο να έχουν την τιμητική τους και την πληρότητα να υπερβαίνει το 90%, αγγίζοντας το απόλυτο 100%.

Γεμάτα τα Airbnb

Σχεδόν γεμάτα είναι τα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb και βρίσκονται στους… καρναβαλικούς προορισμούς για το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η πληρότητα σε Πάτρα και Ξάνθη υπερβαίνει το 90%, σύμφωνα με στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση και σε προορισμούς του ορεινού όγκου, όπως τα Καλάβρυτα και η Αράχωβα.

Ξεχωρίζουν επίσης Καρπενήσι, Καστοριά, Ιωάννινα, Δημητσάνα και Λεβίδι, με την πληρότητα να κινείται άνω του 80%. Το κόστος μίσθωσης για ένα κατάλυμα που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα ξεκινά από 220 ευρώ στην Καλαμάτα και τα Τρίκαλα και υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ στην Πάτρα.

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται και για το 3ήμερο της 25ης Μαρτίου, με την πληρότητα να κινείται μεταξύ 62% και 100%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι προκρατήσεις στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς ξεπερνούν το 70%, ενώ στους ορεινούς προορισμούς της Αρκαδίας αγγίζουν ακόμη και το 100%.

Συγκεκριμένα στην Αράχωβα οι προκρατήσεις αγγίζουν το 75%, με το κόστος μίσθωσης για τρεις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 403 ευρώ. Στο 88% διαμορφώνεται η πληρότητα στα Καλάβρυτα, με το κόστος να ξεκινά από 560 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις σε μια κατοικία κατάλληλη για μία τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα. Το 92% αγγίζουν οι προκρατήσεις στη Δημητσάνα, ενώ στο Καρπενήσι το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 82%, με το κόστος διαμονής να ξεκινά από 564 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις.

Οι αρκαδικοί προορισμοί βρίσκονται και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου στις top επιλογές των ταξιδιωτών, με τις προκρατήσεις να καταγράφουν ικανοποιητικά ποσοστά ήδη από τα μέσα του Ιανουαρίου. Η διαθεσιμότητα στη Ζάτουνα και στα Λαγκάδια είναι μηδενική.

Στο Λεβίδι οι προκρατήσεις αγγίζουν το 82% και το κόστος διαμορφώνεται από 546 ευρώ. Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται επίσης για τη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα, με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 93% και 84% αντίστοιχα.

Το Ναύπλιο, ένας προορισμός με υψηλή ζήτηση όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προκρατήσεων της τάξεως του 62%. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο ξεκινά από 243 ευρώ για μία κατοικία κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και τετραμελή παρέα.

Μακρυνίτσα και Πορταριά ξεχωρίζουν μεταξύ των ορεινών προορισμών της Μαγνησίας, με το ποσοστό προκρατήσεων να κυμαίνεται από 81% έως 84%. Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται και για τα Ιωάννινα, όπου οι κρατήσεις για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου αγγίζουν το 85% και οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης ξεκινούν από 432 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v